Συναγερμός στο Μαξίμου! Η παγίδα που φοβούνται ότι στήνει ο Ερντογάν στην Ελλάδα



Το ΝΑΤΟ που καθοδηγείται από το βαθύ αμερικανικό κατεστημένο, δεν θέλει να ταχθεί ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας

Σε συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αιφνιδιάζοντας την Αθήνα καθώς κύκλοι στο Μαξίμου τόνιζαν πως δεν συμπίπτουν τα προγράμματα των δύο ηγετών.

Αυτό και ενώ και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έχει τονιστεί πως δεν υπάρχει συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου, τουλάχιστον όχι προγραμματισμένη.

Ο προβληματισμός στο Μαξίμου έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ο Σουλτάνος να «εκβιάσει» τις καταστάσεις έστω και για μια σύντομη χειραψία με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει το «χαρτί» του φιλήσυχου ηγέτη από τους Αμερικανούς.  

«Φυσικά και θα συναντήσουμε τον Μητσοτάκη που αιτήθηκε συνάντηση στις ΗΠΑ. Έχουμε ραντεβού μαζί του εκεί» είπε χαρακτηριστικά ο Σουλτάνος αναχωρώντας για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη και ενώ η τουρκική φρεγάτα συνεχίζει να παρακολουθεί τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους NAUTICAL GEO.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως την Παρασκευή τουρκική φρεγάτα ενώ ο Ακάρ έλεγε ότι δεν υπάρχει περιθώριο κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για κανέναν χωρίς την συγκατάθεση της Άγκυρας προχώρησε σε παρενόχληση δι’ ασυρμάτου (hailing) προξενώντας το έντονο διάβημα της Αθήνας.

Μπορεί τους τελευταίους μήνες να υπάρχουν φιλελληνικές κινήσεις των ΗΠΑ που πηγάζουν από τις κινήσεις γερουσιαστών όπως ο Μενέντεζ, αυτές όμως μέχρι στιγμής έχουν απτό αντίκρισμα μόνο στην ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα και όχι με ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνικών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το ΝΑΤΟ, το οποίο σε τεράστιο βαθμό καθοδηγείται από το βαθύ αμερικανικό κατεστημένο, δεν θέλει να ταχθεί ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας, κάτι που φάνηκε από την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρόμπερτ Μπάουερ σε σχετική ερώτηση ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού.

«Εάν αυτό δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, είναι θέμα μεταξύ των δύο κρατών, άρα δεν θα απαντήσω σε αυτό. Υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ των δύο κρατών ακόμα και εντός της συμμαχίας και αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει το ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Απαντήσεις και τοποθετήσεις σαν αυτή που είναι αλήθεια πως δεν είναι κεραυνός εν αιθρία έχουν πυροδοτήσει σκέψεις και συζητήσεις ανάμεσα σε αναλυτές στο κατά πόσο θα πρέπει η Ελλάδα να εναποθέτει την ασφάλειά της σε συμμαχίες όπως του ΝΑΤΟ ή πιο ρεαλιστικές συνεργασίες όπως αυτή που έχει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν λέει ότι η Αθήνα θα πρέπει να πάρει απόφαση να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, καθώς κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε ακόμα και αυτό το «καλό» κλίμα με την Ουάσιγκτον, αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχει πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε θέματα «συμμαχιών».