Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση στη Σόφια για τη Βόρεια Μακεδονία



Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν την πίεση στη Βουλγαρία να επανεξετάσει τη θέση της για τη Βόρεια Μακεδονία και να εγκρίνει σύντομα το διαπραγματευτικό πλαίσιο των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ.

«Είναι λάθος για τη Βουλγαρία να χρησιμοποιεί μια διμερή διαμάχη για να σταματήσει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας για την ΕΕ. Το καθιστούν ένα πολυμερές ζήτημα που αφορά όλους μας» , δήλωσε ο νέος απεσταλμένος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, σύμφωνα με το Ραδιόφωνο Ελεύθερη Ευρώπη».

Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παροτρύνουν τη Σόφια να βρει συμβιβασμό. Ο Εσκομπάρ θα ήθελε οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας να ξεκινήσουν φέτος, προσθέτοντας ότι το άξιζαν. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να επιταχυνθεί η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιδιώξουν την επανέναρξη της διαδικασίας.

Είναι δυνατή η αλλαγή της βουλγαρικής θέσης;

 Η Βουλγαρία μπλόκαρε τη Βόρεια Μακεδονία κατά την τελευταία κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ.

Πρόσφατα, ωστόσο, ο ηγέτης του GERB ανέτρεψε τη θέση του και ζήτησε ταχεία έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων.

 Έτσι, προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιο είναι ακριβώς το όραμα του GERB, το οποίο πρόκειται να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, αλλά παραμένει απομονωμένο και είναι απίθανο να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ITN) είναι κάθετα αντίθετο σε κάθε συμβιβασμό με τα Σκόπια. Αυτή η θέση είναι κοινή από το BSP.

Ωστόσο, το MRF είναι πολύ πιο μετριοπαθές στο θέμα.

 Η Δημοκρατική Βουλγαρία ζήτησε επίσης τη ρύθμιση των διμερών σχέσεων και την εξεύρεση γρήγορης λύσης.

Η αλλαγή της βουλγαρικής θέσης θα πρέπει σίγουρα να περάσει από ένα λειτουργικό κοινοβούλιο για να συζητήσει το θέμα.

Ωστόσο, αυτό εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.

Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ επιβεβαίωσε αρκετές φορές ότι η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ περνά από τη Σόφια, αλλά η κυβέρνηση τους δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα καμία κατανόηση.

Η βουλγαρική μειονότητα

Τους τελευταίους μήνες, το ερώτημα εάν η Βόρεια Μακεδονία θα συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο σύνταγμά της ισότιμα ​​με άλλα έθνη ήταν στην ατζέντα.

 Τα Σκόπια δίνουν αντιφατικά μηνύματα. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πιστεύει, για παράδειγμα, ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο λίγο πριν από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, από την πλευρά του, κάλεσε τους Βούλγαρους να αυτοπροσδιοριστούν στην απογραφή της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να κατοχυρωθούν στο σύνταγμα.

«Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει δίλημμα ότι η βουλγαρική κοινότητα έχει την ελευθερία να εκφράζει εθνοτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρνηθούν τα εθνοτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της χώρας», δήλωσε ο Οσμάνι σε συνέντευξή του στην TV24 των Σκοπίων.

mediapool.b