Ψυχολογική ανάσα από τον αριθμό των μεταναστών στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων



Τη στιγμή που σε Έβρο και Αιγαίο τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις όσο και τα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν νέες απόπειρες προωθήσεως μεταναστών από την Τουρκία, ο αριθμός των φιλοξενούμενων στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων έπεσε για πρώτη φορά μετά το 2015 κάτω από το ψυχολογικό όριο των 17.000.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας απογραφής του ΓΕΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, διαμένουν σε 23 δομές διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων, 16.621 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 31.407 ατόμων.

Και μπορεί οι δομές φιλοξενίας Σάμου και Ελαιώνα να φαίνεται ότι έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο ο αριθμός των υπεράριθμων είναι κατά μόλις 20 άτομα στην πρώτη και 60 στη δεύτερη, νούμερα που δεν έχουν καμία σχέση με τα εφιαλτικά νούμερα του παρελθόντος.

Ο συνολικός αριθμός είναι μειωμένος, κατά 438 άτομα σε σχέση με την απογραφή της 26ης Αυγούστου, κατά την οποία οι διαμένοντες ανέρχονταν στους 17.059.

δομές φιλοξενίας μεταναστών

Επίσης, οι τρεις Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων για την 19 Αυγούστου 2021 ανέλαβαν το έργο της παροχής 5.754 μερίδων φαγητού, λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συναγερμός για συγκέντρωση μεταναστών στα τουρκικά παράλια
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά στο ανατολικό Αιγαίο η προσοχή των λιμενικών Αρχών είναι ιδιαίτερα αυξημένη αφού σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr υπάρχουν αναφορές για αυξημένη συγκέντρωση μεταναστών στα τουρκικά παράλια, που εκτιμάται ότι ίσως εξελιχθεί σε πίεση προς τη χώρα μας.