Ηλεκτρονικός πόλεμος στη Μεσόγειο: Ελληνικά μαχητικά «βομβάρδισαν» πλοία του ΝΑΤΟ στην Κρήτη



Με συνεχή εκπαίδευση και απόλυτη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων απαντά η Αθήνα στα περί αποστρατικοποίησης νησιών που ζητά η Άγκυρα - Ανάδειξη της επιχειρησιακής αξίας της Κρήτης που εξελίσσεται σε βάση - «κλειδί» για το ΝΑΤΟ στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. 

Βλέποντας το τουρκικό καθεστώς να επιμένει στην τακτική των προκλήσεων η Αθήνα προχωρά στην απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και σε ενίσχυση και ισχυροποίηση των συμμαχιών με χώρες - «κλειδιά». Στόχος είναι να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές, ακόμα πιο αξιόμαχες και ανταγωνιστικές, σε μια «γειτονιά» που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι.

Έχουμε τονίσει αρκετές φορές πως η Κρήτη, από στρατιωτικής άποψης, προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες λόγω της προωθημένης θέσης της νήσου, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα να επιθυμούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την επιχειρησιακή ικανότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας αποτελεί την κύρια βάση του ΝΑΤΟ από την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν πλήθος επιχειρήσεων σε όλο τον άξονα της Βόρειας Αφρικής, αλλά και προς τη Μέση Ανατολή.

Η επιχειρησιακή αξία της Κρήτης είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη στην ευρωατλαντική συμμαχία, με δυνάμεις να πραγματοποιούν ασκήσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 διεξήχθη στην Χώρα μας, στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης, η Πολυεθνική Νατοϊκή Άσκηση «DYNAMIC GUARD 21-II».

Αντικειμενικός σκοπός της ήταν η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων μονάδων της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης «Standing NATO Maritime Group Two-SNMG-2» και της Χώρας μας στην εκτέλεση επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου και Αντιπυραυλικών διαδικασιών, καθώς και η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των ασκουμένων σε συμμαχικό πλαίσιο και σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με τις Φρεγάτες ΑΔΡΙΑΣ και ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ένα Ελικόπτερο S-70B και μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ ως φιλοξενούσα Χώρα η Ελλάδα παρείχε λιμενικές ευκολίες στην Ναυτική Βάση της Σούδας καθώς και εξυπηρέτηση των αεροπορικών μέσων στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη.

Στην Άσκηση συμμετείχαν επίσης, οι μονάδες της SNMG-2 ITS VIRGINIO FASAN, TCG GOKSEADA, ESPS CANTABRIA καθώς και μέσα του Διακλαδικού Επιτελείου Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff-JEWCS).

Η εν λόγω Άσκηση έρχεται να προστεθεί στις συνεκπαιδεύσεις και συνεργασίες που σχεδιάζει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ με έμφαση στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο στο αεροναυτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης με ανάδειξη για μια ακόμα φορά της στρατηγικής αξίας των στρατιωτικών ευκολιών και εγκαταστάσεων της Νήσου σε διακλαδικό επίπεδο και διασυμμαχικό πλαίσιο.