Σε επιφυλακή οι ΕΔ για τις νέες προκλήσεις από την τουρκική επιθετικότητα



Οι επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας νοτιοανατολικά της Κρήτης έχουν θέσει την Αθήνα σε κατάσταση ετοιμότητας για ενδεχόμενη κλιμάκωση

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΗΓΗ: REALNEWS - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να βρει το σωστό μείγμα στο «κοκτέιλ» ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, που τώρα εκδηλώνεται νοτιοανατολικά της Κρήτης ταυτόχρονα έχει να διαχειριστεί και τη... ναυμαχία μεταξύ δύο σημαντικών συμμάχων σε ελληνικά ύδατα. Τα απόνερα της συμφωνίας AUKUS έχουν φτάσει στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα απ' όσο περιμέναμε. Η απώλεια του συμβολαίου ναυπήγησης υποβρυχίων για την Αυστραλία προκάλεσε «σεισμό» στη Γαλλία και στον ναυπηγικό κολοσσό της τη Naval Group, με αποτέλεσμα η διεκδίκηση του συμβολαίου για τη ναυπήγηση νέων φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για το Παρίσι. Το θέμα, όμως είναι ότι με παρόμοιο τρόπο αντιμετωπίζει την κατάσταση και η Ουάσιγκτον, που γνωρίζει ότι όποιος πουλήσει τώρα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα το «ελέγχει» για τα επόμενα 30 χρόνια...

Μηνύματα

Η Τουρκία, πριν εκπνεύσει το «ήρεμο καλοκαίρι», είχε φροντίσει να στείλει τα μηνύματα για κλιμάκωση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δεν ήταν μόνο η μαζική παρουσία του τουρκικού αλιευτικού στόλου σε όλο το Αιγαίο. Από τον Αύγουστο, το τουρκικό ναυτικό «εγκατέστησε» στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης πολεμικό πλοίο (είτε φρεγάτα είτε κορβέτα), με στόχο τη συστηματική παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» που πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή. Οι παρενοχλήσεις μέχρι πριν από μερικές ημέρες περιορίζονταν στις κλήσεις από τον ασύρματο. Οι Τούρκοι έλεγαν διαρκώς στον πλοίαρχο του «Nautical Geo» ότι πλέει σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας! Η παράδοξη τουρκική άποψη καταγράφηκε και στις δύο τελευταίες αντι-ΝΑVΤΕΧ που εξέδωσε η Άγκυρα.

Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι τουρκική φρεγάτα έφτασε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης ούτε επιβεβαιώνονται αλλά και ούτε διαψεύδονται από το ΓΕΕΘΑ.

Όπως και να έχει, η «επίδειξη σημαίας και ισχύος» που κάνει η Τουρκία στην Κρήτη έχει θέσει την Αθήνα σε κατάσταση ετοιμότητας για ενδεχόμενη κλιμάκωση. Κάποιοι τη θεωρούν και αναπόφευκτη. Δεν περνά απαρατήρητη η παρουσία ενός ακόμη τουρκικού ερευνητικού σκάφους, του «YUNUS-S», το οποίο «γυροφέρνει» στο Καστελλόριζο εδώ και ημέρες και θα συνεχίσει να κάνει έρευνες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η περιοχή στην οποία ενδέχεται να εκδηλωθεί μια πρόκληση των Τούρκων εκτείνεται από την Κρήτη μέχρι το Καστελλόριζο και την Κύπρο. Το μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση της όποιας κλιμάκωσης θα πέσει ξανά στο Πολεμικό Ναυτικό, που θα κληθεί να επιχειρήσει σε δύσκολες συνθήκες.

Η «ναυμαχία» της Μεσογείου

Το θέμα των ανεξέλεγκτων τουρκικών προκλήσεων τέθηκε από την ελληνική πλευρά στους Αμερικανούς σε στρατιωτικό υψηλό επίπεδο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, βρήκε την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα στον Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το ίδιο έκανε και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, που την ίδια στιγμή βρισκόταν στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας στο 24ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος. Κανείς από τους δυο Αρχηγούς δεν πήρε ξεκάθαρες απαντήσεις από τους Αμερικανούς ομολόγους του.

Όλα αυτά την ώρα που οι συζητήσεις για χρονική επέκταση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας σε 5ετή προχωρούν ταχέως με τους Αμερικανούς να εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ενίσχυσης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι ΗΠΑ είχαν πάρει το προβάδισμα από τους Γάλλους μέχρι που προέκυψε η συμφωνία AUKUS. Το πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας ήταν να χάσει η Γαλλία συμβόλαιο ύψους 56 δισ. ευρώ (!) που αφορούσε τη ναυπήγηση υποβρυχίων για τον στόλο της Αυστραλίας. Η οργή των Παρισίων είναι δεδομένη όχι μόνο για την οικονομική απώλεια αλλά και για το γόητρο. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μπροστά του εκλογές και η «πισώπλατη μαχαιριά», όπως χαρακτήρισαν οι Γάλλοι τη συμφωνία AUKUS, πρέπει να απαντηθεί.

Το πρόγραμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερης αξίας -5 δισ. ευρώ-, αλλά όποιος το κερδίσει θα «βάλει πόδι» στον ελληνικό Στόλο τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια. Οι Γάλλοι είναι προφανές ότι «τα δίνουν όλα» για να υπερκεράσουν τους Αμερικανούς που τώρα δεν προσφέρουν νέα πλοία αλλά μεταχειρισμένα καταδρομικά Ticonderoga! Τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν πληροφορίες ότι και η ελληνική κυβέρνηση το ξανασκέφτεται και το προβάδισμα που είχαν εξασφαλίσει οι Αμερικανοί αμφισβητείται. Σε αυτό παίζει ρόλο και η γενικότερη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά. Οι θέσεις της Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας έχουν αλλάξει σημαντικά προς το θετικότερο μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Αυτό έγινε εμφανές και στη Νέα Υόρκη. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να μην είδε τον Τζο Μπάιντεν, αλλά υπήρξε μια άλλη πολύ σημαντική συνάντηση που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί. Η συνάντηση ανακοινώθηκε μετά την επιστροφή της τουρκικής αποστολής στην Αγκυρα. Στη γραπτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφερόταν ότι έγινε συζήτηση για την ανατολική Μεσόγειο και επισημάνθηκε η ανάγκη «οι διαφορές να επιλυθούν με διάλογο». Μόνο που η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι «συζητά», πιέζοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα.