«Πενταετής η ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ»



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε 46 ερωτήματα που του τέθηκαν από εκπροσώπους του Τύπου στη συνέντευξη που παραχώρησε επί 2,5 ώρες στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ενα εξ αυτών αφορούσε στο κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και πώς συνδυάζεται με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Αφού ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες είπε πως: «χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ και λόγω της βούλησης Μπάιντεν, αλλά, και της στήριξης του Κογκρέσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο ίδιος σχολίασε πως «η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση. Αυτή η συνεργασία σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να πει ότι «έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια».

Και η γαλλική πλευρά επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα χαιρετίζοντας την πρόθεση της χώρας μας να προμηθευτεί κι άλλα πολεμικά αεροσκάφη τύπου Rafale. Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί συνεχάρη σήμερα την Αθήνα για την πρόθεσή της να αγοράσει επιπλέον έξι Rafale έπειτα από μια πρώτη παραγγελία 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών.

«Εξαιρετική είδηση: η Ελλάδα μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει έξι επιπλέον Rafale. Μαζί θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε μια πραγματικά αυτάρκη Ευρώπη», έγραψε η υπουργός στο Twitter.