Γιατί η Κίνα κατασκευάζει τόσα πολλά νέα πυρηνικά όπλα;



Νωρίτερα φέτος, ανεξάρτητοι αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν αόριστες εικασίες του Πενταγώνου από το 2018 περίπου ότι η Κίνα σκόπευε να επεκτείνει τη δύναμή της επίγειων στρατηγικών πυραύλων ικανών να φτάσουν τα περισσότερα ή όλα τα εδάφη των ΗΠΑ. Αυτοί οι αναλυτές εντόπισαν 120-145 νεόκτιστα σιλό για τέτοιους πυραύλους-πιθανώς τον DF-41, το νεότερο στο κινεζικό οπλοστάσιο. Η Κίνα διαθέτει περίπου 350 πυρηνικά όπλα, εκ των οποίων περίπου 100 είναι επιχειρησιακοί πύραυλοι ικανοί να φτάσουν στις ΗΠΑ, όλοι με μία μόνο κεφαλή. Το DF-41 έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές, οπότε αυτές οι εξελίξεις, λαμβανόμενες υπόψη μαζί, προμηνύουν μια ασυνήθιστα μεγάλη και ξαφνική αύξηση της κρίσιμης κινεζικής πυρηνικής ικανότητας.

Ron Huisken - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τι μπορεί να προκάλεσε αυτή τη συσσώρευση; Η πιο προφανής πιθανότητα - και σίγουρα ένας παράγοντας που συμβάλλει - είναι ότι η Κίνα φοβάται πως θα μείνει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ (και τη Ρωσία). Οι επιθετικές πυρηνικές δυνάμεις των ΗΠΑ γνώρισαν σχετική παραμέληση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου - σε σχέση, ειδικότερα, με την άμυνα κατά στρατηγικών πυρηνικών πυραύλων. Αλλά οι αποφασιστικές προσπάθειες της Ρωσίας να ματαιώσει αυτές τις άμυνες και να διατηρήσει ένα βιώσιμο αποτρεπτικό, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανησυχίες αναποτελεσματικότητας και ασφάλειας που σχετίζονται με τη γήρανση των αμερικανικών συστημάτων και την κατάρρευση πολλών συμφωνιών για τον έλεγχο των όπλων και των κοινών ενστίκτων για έρευνα για νέες συμφωνίες, οδήγησαν σε δέσμευση των ΗΠΑ για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν σίγουρα μεγάλες συνέπειες και για την Κίνα.
Αλλά ένα άλλο πρωτόγνωρο σύνολο εκτιμήσεων μπορεί επίσης να μπει στο παιχνίδι. Τον τελευταίο καιρό η Κίνα παρουσίασε ανοιχτά το σύστημα διακυβέρνησής της ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη φιλελεύθερη δημοκρατία. Έχει δηλώσει την πρόθεσή της να επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της λεγόμενης τάξης που βασίζεται στους κανόνες και επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιμείνει στις πιο θεαματικές προσδοκίες της για γεωπολιτικές αλλαγές, κυρίως να φέρει την Ταϊβάν επίσημα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και να επιβεβαιώσει την κινεζική κυριαρχία στη Νότια Κίνα Θάλασσα. Το Πεκίνο σίγουρα θα γνωρίζει ότι κάθε μία από αυτές τις φιλοδοξίες θα αποτελέσει μια υπέρτατη δοκιμή των διαθέσιμων εργαλείων για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης και μπορεί να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια πυρηνική εντολή που θα υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντά της θα ήταν μια συνετή επένδυση.

Η Κίνα ήταν η τελευταία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) που απέκτησαν πυρηνικά όπλα - το 1964, σχεδόν 20 χρόνια μετά την πρώτη αμερικανική δοκιμή. Η ΛΔΚ ζήτησε αρχικά καταφύγιο κάτω από την πτέρυγα της ΕΣΣΔ, αλλά κατέληξε από την εμπειρία του πολέμου της Κορέας και την έρευνα της Κίνας το 1954–55 για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ σε σχέση με την Ταϊβάν πως η Μόσχα ήταν ένας αναξιόπιστος εταίρος ασφαλείας. Ο Μάο Τσε Τουνγκ φέρεται να αποφάσισε το 1955 ότι η Κίνα θα αναπτύξει τα δικά της πυρηνικά όπλα. Στη συνέχεια, οι σινο-σοβιετικές σχέσεις κατέληξαν σε μια εμφατική ρήξη.

Η Μόσχα απείλησε το 1964 (όταν η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική της δοκιμή) και το 1969 (μετά από μεγάλες συγκρούσεις πεζικού κατά μήκος των κινεσο-σοβιετικών συνόρων στη Σιβηρία) πως θα καταστρέψει τις εκκολαπτόμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Κίνας, για τις οποίες οι ΗΠΑ σήμαναν την έντονη αντίθεσή τους. Αργότερα, το 1972, είδαμε την προσέγγιση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, μια σχέση που απέκτησε αρκετά εκπληκτικό εύρος και βάθος και η οποία επέζησε από πολλά μεγάλα σοκ για να αντέξει μέχρι το 2017.

Κατά τη διάρκεια των ετών 1950 έως 1966, η πυρηνική στάση της Αμερικής (που ονομαζόταν Ενιαίο Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο ή SIOP - Single Integrated Operational Plan) θεώρησε την Κίνα αδιαχώριστη από την ΕΣΣΔ και ως εκ τούτου πρωταρχικό στόχο για τις πυρηνικές δυνάμεις που διατηρούσαν οι ΗΠΑ σε συνεχή επιφυλακή. Μεταξύ 1966 και 1982, η Κίνα αποσπάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά παρέμεινε πρωταρχικός στόχος. Υπό τη διοίκηση του Ρέιγκαν, η Κίνα επαναταξινομήθηκε ως δευτερεύων στόχος στο πλαίσιο του SIOP (και το Πεντάγωνο κατευθύνθηκε ακόμη και να προετοιμαστεί για να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Κίνα σε περίπτωση αναβίωσης της σινοσοβιετικής σύγκρουσης). Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, ωστόσο, στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Κλίντον, η Κίνα επανήλθε στο SIOP ως πρωταρχικός πυρηνικός στόχος. Στη συνέχεια, σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο πρωταρχικός άξονας της Αμερικής στην Ασία και την Κίνα, η επόμενη κυβέρνηση Μπους επέλεξε να αλλάξει το κέντρο βάρους της πυρηνικής στάσης της Αμερικής από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό-συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των λιμένων πέντε πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων από τον Ατλαντικό στο Μπάνγκορ της Ουάσινγκτον στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το βασικό σημείο είναι ότι αυτή η τροχιά των γεγονότων επέτρεψε στην Κίνα να αναπτύξει τις δικές της πυρηνικές δυνατότητες με χαλαρό ρυθμό και να διατηρήσει τις προσδοκίες της σε ένα μέτριο επίπεδο όσον αφορά τον αριθμό και την ποικιλία. Οι πυρηνικές εντάσεις με τις ΗΠΑ προέκυψαν κατά καιρούς, αλλά προέρχονταν κυρίως από διάφορες πηγές διάδοσης (Πακιστάν, Βόρεια Κορέα και Ιράν) και όχι από πυρηνικές απειλές που η Κίνα θα μπορούσε να κατευθύνει προς τις ΗΠΑ.

Αυτό είναι το πλαίσιο που καθιστά την ανακάλυψη των νέων σιλό πυραύλων ασυνήθιστη και ανησυχητική. Αυτό ισχύει ακόμη και αν, όπως υποψιάζονται ορισμένοι αναλυτές, η Κίνα σκοπεύει να αναπτύξει πολύ μικρότερο αριθμό πυραύλων και να τους μετακινήσει τυχαία μεταξύ γειτονικών σιλό για να αυξήσει την πιθανότητά τους να επιβιώσουν από μια επίθεση αντεπίθεσης. 

Ίσως χρειαστεί να προετοιμαστούμε για το ίδιο πράγμα καθώς η Κίνα επιδιώκει μια πυρηνική στάση έναντι των ΗΠΑ (και της Ρωσίας) που πιστεύει πως μπορεί να υποστηρίξει πιο αξιόπιστα όχι μόνο τους στρατηγικούς της στόχους αλλά και τον εξέχοντα ή κατ ' εξοχήν ρόλο στο διεθνές σύστημα που οραματίζεται για τον εαυτό της.