Μέγιστη πρόκληση: Ασκήσεις της τουρκικής Αεροπορίας με πραγματικά πυρά στο κ. Αιγαίο!Ανακοίνωσε απαγόρευση πτήσεων μεταξύ 0 και 6.000 ποδών έως και τις 27 Οκτωβρίου!
Σε ασκήσεις της Αεροπορίας της με χρήση πραγματικών πυρών δεσμεύοντας στο κεντρικό Αιγαίο και σε περιοχές εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, προχωρά η Τουρκία μετά την δημοσιοποίηση σχετικής ΝΟΤΑΜ.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική αρχή οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 13 Σεπτεμβρίου και 27 Οκτωβρίου σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Σκύρου-Ψαρών και Άνδρου, όπως προκύπτει από τις σχετικές συνταγμένες.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ προειδοποιεί ότι θα λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα ασφάλειας της αεροπλοΐας» ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι τις ημέρες και ώρες που θα πραγματοποιείται η άσκηση απαγορεύονται οι πτήσεις όλων των αεροσκαφών μεταξύ 0 και 6.000 ποδών!

Όλα αυτά στο κεντρικό Αιγαίο και σε τμήματα που καλύπτει ο Εθνικός Εναέριος χώρος των 10 ν.μ. που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.  

Η Αθήνα αντέδρασε στην παράνομη τουρκική NOTAM, τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία για σχετική έκδοση NOTAM στο FIR Αθηνών, και πως μέρος της περιοχής που θέλει να δεσμεύσει επικαλύπτει και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Το θέμα όμως είναι ότι και παρά την αντίδραση της Ελλάδας μέσω άλλης ΝΟΤΑΜ είναι η Τουρκία θα προχωρήσει στις ασκήσεις αυτές πραγματοποιώντας κύμα παραβιάσεων του ΕΕΧ και αψηφώντας ανοικτά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τι θα πράξει η Ελλάδα;