Οι Τούρκοι φοβούνται την Ελλάδα – Η Daily Sabah για τα Rafale και οι «φιλειρηνικές» απειλές Ερντογάν-Ακάρ



Η Ελλάδα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σχεδιάζει να αγοράσει άλλα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale, καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να φουντώνουν με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει η τουρκική ερντογανική Daily Sabah.
 
Η Αθήνα έχει ήδη παραγγείλει 18 αεροσκάφη. «Σύντομα θα γίνουν 24», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν κοντά σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση, σε μια σύγκρουση, για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.

Η Αθήνα συμμετέχει επίσης στις διαπραγματεύσεις για την αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, προσθέτει η Daily Sabah και συνεχίζει:

«Η Τουρκία έχει εκφράσει συχνά ότι αναμένει από τη γειτονική της Ελλάδα να υιοθετήσει ειρηνικές πολιτικές λύσεις και όχι επιθετικές.

»Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πρόσφατα τον Ιούλιο ότι τα μεταχειρισμένα γαλλικά αεροσκάφη Rafale δεν θα αλλάξουν την ισορροπία ισχύος στην περιοχή.

»Μιλώντας τότε για την αγορά γαλλικών αεροσκαφών Rafale από την Αθήνα, ο Ακάρ είχε πει:

»”Έχουν εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών. Αγοράζουν τζετ, όπλα, εξοπλισμό. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε την ισορροπία ισχύος με μερικά μεταχειρισμένα τζετ”.

»Η Ελλάδα έχει διαθέσει 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ (14 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης με τη γειτονική Τουρκία.

»Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, συχνά τεταμένες, επιδεινώθηκαν απότομα πέρυσι, με πολεμικά πλοία να έρχονται αντιμέτωπα στην ανατολική Μεσόγειο σε μια διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα και τα ενεργειακά δικαιώματα.

»Η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε γεωτρύπανα με στρατιωτική συνοδεία για εξερεύνηση ενέργειας στην υφαλοκρηπίδα της, λέγοντας ότι αυτή και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

»Για τη μείωση των εντάσεων, η Τουρκία ζήτησε διάλογο για να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των πόρων της περιοχής».

Η τουρκική εφημερίδα μεταδίδει ότι η παράδοση των Rafale στην Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

«Τα αεροσκάφη και η αγορά συμβατών πυραύλων αέρος-αέρος Meteor αναμένεται να κοστίσουν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια)», προσθέτει.

«Πιο πρόσφατα, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες και προσπάθειες για τετελεσμένα αποτελέσματα, καθώς είπε ότι η Άγκυρα θέλει την περιοχή του Αιγαίου να είναι κόμβος φιλικών σχέσεων.

»Ο πρόεδρος μίλησε σε συμπόσιο που διοργανώθηκε από κοινού από τα πανεπιστήμια Dokuz Eylül και Başkent για τον εορτασμό της επετείου της Μεγάλης Επίθεσης κατά των κατοχικών ελληνικών δυνάμεων το 1922.

»Σημειώνοντας ότι η Άγκυρα περιμένει από την Αθήνα να σέβεται τα δικαιώματα της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε ότι πιστεύει ότι οι δύο χώρες μπορούν να βρουν λύσεις βασισμένες στη δικαιοσύνη, τη συνεργασία και τις σχέσεις γειτονίας.

»”Αντί να μεταφέρουμε ένα σωρό προβλήματα στα παιδιά μας, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι θα τους δώσουμε ένα πιο σταθερό, ειρηνικό και ασφαλές μέλλον”, είπε ο πρόεδρος.

»Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θέλει το Αιγαίο να είναι χώρος φιλίας και ενεργούσε πάντα ήρεμα απέναντι στις ελληνικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου και της έκδοσης Navtex.

»Επιπλέον, ο Ακάρ μίλησε επίσης στην ίδια εκδήλωση, λέγοντας ότι η Ελλάδα “δεν πρέπει να ξεχάσει το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν πριν από έναν αιώνα και να απέχει από νέες περιπέτειες που θα κατέληγαν σε απογοήτευση”.

»Είπε ότι οι ελληνικές Αρχές επιμένουν να χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική καθώς η Τουρκία προσπαθεί να βρει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της λογικής και των σχέσεων γειτονίας», καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

Είναι εμφανές ότι φοβούνται και για αυτό μας υπενθυμίζουν τη μικρασιατική καταστροφή.

Ο μεγαλύτερος φόβος τους είμαστε, ο πιο τρομακτικός τους εφιάλτης.