Η Τουρκία φτιάχνει drone για να βρίσκει ελληνικά υποβρύχια



Ελληνοτουρκικά: Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των δοκιμών του το UAV κατάφερε να διατηρηθεί στον αέρα επί 49 συνεχόμενες ώρες σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.  Μάλιστα η έκδοση αυτή έχει μειωμένο βάρος κατά μερικές εκατοντάδες κιλά ώστε να επιτευχθεί μία αυτονομία 60 ωρών.

Οπως έγινε γνωστό το εν λόγω αερόχημα κατάφερε να προσβάλει στόχο από απόσταση 30 χλμ. ( το ύψος άφεσης δεν κατονομάζεται αν και είναι σημαντικό) χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενες βόμβες KGK-82 οι οποίες έχουν καθοδήγηση λέιζερ.

Εκτός των εν λόγω βομβών το αερόχημα έπληξε στόχο χρησιμοποιώντας και κατευθυνόμενο βλήμα τύπου Teber-82. Γενικά, το Aksungur θεωρείται ότι μπορεί να απογειωθεί έχοντας στις πτέρυγές του συνολικά 12 βλήματα τύπου MAM-L με το σύνολο του οπλισμού που μπορεί να φέρει να ανέρχεται στα 750 κιλά.

Η κατασκευάστρια TUSAS έχει σκοπό να επεκτείνει μελλοντικά το οπλοστάσιο του αεροχήματος και για ανθυποβρυχιακή χρήση όπως αντίστοιχα οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συλλογές όπλων και αισθητήρων για τα δικά τους MQ-9 Reaper για ανθυποβρυχιακή χρήση.

Με αυτό τον τρόπο μπορούν αν επιχειρήσουν βαθιά μέσα σε εχθρική θαλάσσια περιοχή τα αεροχήματα κυνηγώντας υποβρύχια χωρίς τη χρήση των επανδρωμένων και πολύ μεγάλων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τα οποία όμως μπορούν αν φέρουν πολύ καλύτερα και περισσότερα συστήματα και όπλα.

Μάλιστα Πολεμικό Ναυτικό στην Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε μια πρώτη παραγγελία αριθμού αεροχημάτων του τύπου.