Σε πανικό οι Τούρκοι από την άσκηση «Dynamic Guard 21-II» – Ηλεκτρονικός πόλεμος χωρίς προηγούμενο



Μετά την πρόθεση της Ελλάδας να κατασκευάσει UAV κάθετης προσγείωσης, η ολοκλήρωση της άσκησης «Dynamic Guard 21-II»  και ο ηλεκτρονικός πόλεμος, προκαλεί ανασφάλεια και πανικό στην Τουρκία.

Η άσκηση του ΝΑΤΟ, διεξήχθη  δυτικά της Κρήτης και αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο και την τύφλωση εχθρικών ραντάρ και οπλικών συστημάτων, κάτι που φαίνεται πως ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδείξει την στρατηγική σημασία που έχει η Κρήτη.

Η τοποθεσία στην οποία διεξήχθη δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς θυμίζουμε πως εκεί αρχίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που προκάλεσε τον πανικό στους Τούρκους και την έντονη ενόχληση του Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος της άσκησης, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ αποτέλεσε η συμμετοχή της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NATO Maritime Group Two-SNMG-2 και της Ελλάδας στην εκτέλεση επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ).

Το ΓΕΕΘΑ για την άσκηση αυτή διέθεσε ισχυρές δυνάμεις, όπως τις φρεγάτες «ΑΔΡΙΑΣ» και «Ναβαρίνο», το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς», το ταχύ περιπολικό κατεθυνόμενων βλημάτων «Γρηγορόπουλος», ένα ελικόπτερο S-70B και μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ ως φιλοξενούσα χώρα η Ελλάδα παρείχε λιμενικές ευκολίες στη Ναυτική Βάση της Σούδας, καθώς και εξυπηρέτηση των αεροπορικών μέσων στη 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης οι ναυτικές μονάδες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και μέσα που υπάγονται στο Διακλαδικό Επιτελείο Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff-JEWCS).