Τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν τις έρευνες του «Nautical Geo» έξι ν.μ. έξω από την Κρήτη!Tουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo», που πραγματοποιεί έρευνες για τον σχεδιασμό του αγωγού East Med για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, να κινηθεί πέρα από τα 6 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης.

Επί του πρακτέου δηλαδή η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» (υπό σημαία Μάλτας) επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να κάνει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med, αλλά κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.)  στα οποία έχει κλειστεί από μόνη της η Ελλάδα, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά.

Σημειώνεται ότι έχει εκδοθεί ελληνική NAVTEX για έρευνες μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα εκδόθηκε παράνομη τουρκική αντι-NAVTEX βάσει της οποίας η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Η Άγκυρα εφαρμόζει το τουρκικό δόγμα με βάση το οποίο στο Αιγαίο τα ελληνικά νησιά διαθέτουν έξι μίλια χωρικών υδάτων και δεν διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα και ούτε ορίζουν ΑΟΖ.

Δεδομένου ότι τουρκικά πλοία προχώρησαν σε παρενόχληση διά ασυρμάτου (hailing) του «Nautical Geo», στην περιοχή βρέθηκαν και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).

Το ζήτημα όμως δεν είναι η παρουσία του ΠΝ αλλά η επιβολή του ή τουλάχιστον ο εκφοβισμός του τουρκικού Ναυτικού ώστε το ελληνικό κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει την θέληση να το κάνει η ελληνική κυβέρνηση...

loading...