Ελληνικά Patriot στη Σαουδική Αραβία: Πως ωφελείται η χώρα μας



Είναι στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; - Αναχώρησε η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας

Από ότι φαίνεται  Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνεργάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, γεγονός το οποίο διαφαίνεται από το γεγονός ότι "συνέπεσε  χρονικά" η αποστολή patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, με την απόσυρση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων από την υπόψη χώρα.

Τα οφέλη για την Ελλάδα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Ελληνικοί Patriot έφτασαν στη Σαουδική Αραβία την κατάλληλη στιγμή θα λέγαμε. Αυτό αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, η οποία διατηρεί πάρα πολύ καλές σχέσεις με την εν λόγω χώρα, η οποία μετείχε με μαχητικά αεροσκάφη της F-15 σε πολυεθνική άσκηση που διοργάνωσε η Ελλάδα στη Σούδα το τρέχον έτος.

Μαζί με τη συστοιχία των Patriot, στη Σαουδική Αραβία θα μεταβεί πολυμελές κλιμάκιο περίπου 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία θα εγκαταστήσουν και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων σταδιακή αναβάθμιση από τους Άραβες με δικά τους έξοδα του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος σε διαμόρφωση Pac-3, την πιο σύγχρονη δηλαδή έκδοση των Patriot με σχεδόν ανάλογες δυνατότητες με αυτές των Ρωσικών S-400.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι σχεδόν πάντα σε τέτοιου είδους διακρατικές συμφωνίες λίγα λέγονται και κοινοποιούνται προς τα έξω ενώ πολλά γίνονται.

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συσφίγγουν περαιτέρω τις σχέσεις τους και αυτό σίγουρα θα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την χώρα μας.