Ελληνικά «φτερά» από τον Ατλαντικό έως τη Μέση Ανατολή-Τα… πλοκάμια της «Μέδουσας 2021»



Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την ώρα που οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου συζητούσαν στην Αθήνα για τη συνεργασία στα μείζονα περιφερειακά ζητήματα της άμυνας, της ασφάλειας και της ενέργειας, στα επιτελεία των τριών χωρών επικρατούσε πυρετός διαβουλεύσεων για τον σχεδιασμό της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 21», η οποία αποτελεί την ενσάρκωση της διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα, τη Λευκωσία και το Κάϊρο.

Στη φετινή «Μέδουσα» θα συμμετάσχουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η Αθήνα έχει επίσης υπογράψει αμυντική συμφωνία, η οποία μάλιστα, όπως και στην περίπτωση της Γαλλίας, διαθέτει ρήτρα κοινού αμυντικού δόγματος. Με άλλα λόγια, οι δύο χώρες συμφώνησαν τον Νοέμβριο του 2020 να παράσχουν στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη δεχτεί επίθεση από την Τουρκία. Τα συμπεράσματα, μάλιστα, στα οποία κατέληξαν οι Έλληνες επιτελείς από τις κοινές ασκήσεις με τα Εμιράτα και τη συμμετοχή της χώρας στη «Μέδουσα 19» ήταν εξόχως θετικά ως προς το επίπεδο ετοιμότητας και την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ.

Στη φετινή «Μέδουσα», η οποία θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Μυρτώου Πελάγους, οι αεροπορικές, ναυτικές και επίγειες δυνάμεις της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και των Εμιράτων θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε απαιτητικά αεροναυτικά σενάρια και αποβατικές επιχειρήσεις.

Μέχρι τότε, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν παίρνουν ανάσα, με την Πολεμική Αεροπορία να εκπροσωπεί τα ελληνικά χρώματα από τον Ατλαντικό μέχρι τη Μέση Ανατολή. Ο επιχειρησιακός χάρτης στο ελληνικό αρχηγείο έχει γεμίσει με μπλε στίγματα από τα αεροσκάφη που συμμετέχουν σε ασκήσεις και διεθνείς δραστηριότητες, εκπροσωπώντας τη χώρα μας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε νατοϊκό επίπεδο.

F-16 της 343 Μοίρας «Αστέρια» πέταξαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας μέχρι τις Κανάριες Νήσους, όπου συμμετέχουν στη συμμαχική άσκηση «OCEAN SKY 21» που διοργανώνει η ισπανική αεροπορία. Τα ελληνικά Block 52+ διαπρέπουν σε όλα τα σενάρια εναέριας μάχης, πετώντας είτε σε μεικτούς σχηματισμούς είτε απέναντι από τα ισπανικά F-18 και τα γαλλικά Rafale.

Μία ακόμη τετράδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της 336 Μοίρας «Όλυμπος» βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ και τη βάση Ovda, για να λάβει μέρος σε μία από τις κορυφαίες αεροπορικές ασκήσεις παγκοσμίως, την ισραηλινή «Blue Flag 21». Τα ελληνικά «γεράκια» θα λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις στα νότια της χώρας, απέναντι στις καλύτερες αεροπορίες του κόσμου και τα πιο εξελιγμένα μαχητικά της Δύσης, όπως τα ισραηλινά F-35, F-15 και F-16, τα ινδικά Rafale, τα Eurofighter Typhoon της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας και τα αμερικανικά F-16 Viper.

Παράλληλα, αμερικανικά F-15 και ελληνικά F-16 επιχειρούν από κοινού από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας και ενισχύουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της άσκησης «Castle Forge», ενώ τα ελληνικά μαχητικά κάνουν καθημερινά επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο, αναχαιτίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία παρακολουθεί «εγκλωβισμένη» στα σύνορά της την προβολή σημαίας που κάνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον είναι μάλλον απαγορευτικά για το ενδεχόμενο απόκτησης νέων αεροσκαφών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τις εξαγγελίες Ερντογάν για αγορά 40 νέων F-16 και αναβάθμιση ακόμη 80 αεροσκαφών από τα χρήματα που πλήρωσε η Τουρκία για τα F-35. Η είδηση αυτή έπεσε σαν κεραυνός στην Άγκυρα, η οποία στερεύει από λύσεις για να διατηρήσει τα αεροσκάφη της στον αέρα, με τον μέσο όρο του στόλου της να βγαίνει εκτός υπηρεσίας το 2030.

Ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας

Το Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Κρήτη εγκαινίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσία του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η λειτουργία του κέντρου αποτελεί σημαντική προσθήκη και αναδεικνύει τη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κρήτης. «Η Ελλάδα είναι σταθερός, αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος του ΝΑΤΟ. Υπήρξαμε πάντα δεσμευμένοι στις θεμελιώδεις κοινές αξίες και ιδανικά της Συμμαχίας, και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες μέσω των οποίων προάγονται η συνοχή και η ενότητα. Η σημερινή τελετή αναπαριστά ένα ακόμη ορόσημο της συνεισφοράς μας στη Συμμαχία», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.