Στην τελική ευθεία για παραλαβή των πρώτων 450 Μ1117 που θα ενισχύσουν τον Έβρο



Θέμα εβδομάδων είναι πλέον η έλευση των θωρακισμένων οχημάτων που θα ενισχύσουν την άμυνα στον Έβρο

του Χρήστου Μαζανίτη

Με το σίριαλ των Μ1117 έχουμε ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές στο enikos.gr, από την πρώτη ημέρα που προέκυψε, όντας οι πρώτοι που με λεπτομέρειες αποκαλύψαμε το σχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την παραχώρηση συνολικά 1.200 οχημάτων από το πλεόνασμα των ενόπλων τους δυνάμεων.

Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, κυρίως λόγω των πρωτοκόλλων ασφαλείας λόγω covid-19 το κλιμάκιο του ΓΕΣ μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επισκέφθηκε τον χώρο φύλαξης μερικών οχημάτων Μ1117.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκεί συμφωνήθηκε η δέσμευση 400ων οχημάτων, τα οποία είναι κατάλληλα για τον Ελληνικό Στρατό. Το «κατάλληλα», όπως μας εξηγούσε γνώστης της διαδικασίας, σημαίνει ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ορισμένα φέρουν και οπλισμό.

Το επόμενο ερώτημα είναι το «πότε;», αφού Μ1117 ακούμε και Μ1117 δεν βλέπουμε. Εδώ, όπως μας εξήγησαν, τα πράγματα μπαίνουν πλέον σε οριστική τροχιά, με τα 400 οχήματα να έρχονται από την Αμερική έως το τέλος του χρόνου και παράλληλα, να παραλαμβάνονται επιπλέον 50 από την Γερμανία, την βάση του Βισμπάντεν της Γερμανίας.

Όμως, δεν τελειώνουμε εκεί. Το κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ δεν ολοκλήρωσε την αποστολή του κι ετοιμάζεται πολύ σύντομα και δεύτερο ταξίδι. Υπολείπονται ακόμη 750 Μ1117 που θα πρέπει να διαλέξουν ενώ φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στην επιλογή και TOMA Bradley M2A2 καθώς και οχήματα αμφίβιων επιχειρήσεων AAV7, που θα καλύψουν κυρίως τις ανάγκες των Πεζοναυτών.



Τα μηνύματα που έρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι ενθαρρυντικά, αφού κάνουν λόγο ακόμη και για 350 Bradley και διψήφιο αριθμό AAV7, κι όλα αυτά με την ίδια μέθοδο προμήθειας των Μ1117, δηλαδή δωρεάν, με την Ελλάδα να πληρώνει τα έξοδα μεταφοράς.

Ταυτόχρονα, όπως έχουμε αποκαλύψει, τρέχουν και οι διαδικασίες – με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου – για την δωρεάν προμήθεια ενός επιπλέον στόλου 1.100 οχημάτων, αποτελούμενο από 500 Cougar και 600 θωρακισμένα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) ή Humvee όπως αποκαλούνται.

Τα Μ1117 και τα Cougar προορίζονται να αντικαταστήσουν εν μέρει τα παρωχημένης τεχνολογίας M113, γνωστά τους αξιωματικούς του Στρατού ως «παπάκια», εκτοξεύοντας τις δυνατότητες του Δ’ Σώματος Στρατού. Βεβαίως, μπορεί να χάνεται το πλεονέκτημα της ερπύστριας στα λασπωμένα πεδία του Έβρου, όμως ο Στρατός κερδίζει σε ασφάλεια και επιδόσεις σε άλλα εδάφη, αφού τα Cougar φέρουν θωράκιση που αντέχει σε επιθέσεις από νάρκες και παρέχει ολόπλευρη προστασία ακόμη και από 50άρι.

Σε ότι αφορά τα Bradley, ο αριθμός που διεκδικείται κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, αφού τόσα χρειάζονται για να «ζευγαρώσουν» με τα υπερσύγχρονα Leo2HEL άρματα μάχης, που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός. Τα Bradley θα μπορέσουν να προσφέρουν την ταχύτητα αλλά και την ασφάλεια, που δεν προσφέρουν πλέον τα Μ113 στους επιβαίνοντες στο σύγχρονο πεδίο των μαχών.