Ο Ερντογάν ψάχνεται: Το «σχέδιο» για αποστρατιωτικοποίηση Ελληνικών νησιών και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας



Η Άγκυρα εδώ και πολλά χρόνια έκανε αναφορές περί δήθεν αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών σύμφωνα δήθεν με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την πάγια τακτική της να διαβάζει αλα καρτ Συμφωνίες και Συνθήκες αφού ήδη τις έχει «κουρελιάσει» στην πράξη

του Κώστα Σαρικά

Η σύνδεση της δήθεν υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδας επί αυτών όπως εκφράστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσω της επιστολής της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ οδηγεί σε εξαιρετικά επικίνδυνους ατραπούς τις σχέσεις των δύο κρατών και την σταθερότητα στην περιοχή.

Τη σκυτάλη πήραν σήμερα (07-10-21) τα φιλικά προς τον Ταγίπ Ερντογάν εθνικιστικά ΜΜΕ της γείτονος και «ανακάλυψαν» νέα θρασύτατη πρόκληση της Ελλάδας με αφορμή την Εθνική Διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 21 και τα σενάρια που εκτελέστηκαν στο Ανατολικό Αιγαίο. Με «κραυγές» αναφέρθηκαν στην επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά σε Οινούσσες και Παναγιάτονίζοντας ότι προκάλεσε καθώς φωτογραφήθηκε πάνω σε «Τουρκικό νησί» όπως αποκάλεσαν την Παναγιά με φόντο τη Σμύρνη. Λες και ο ΥΦΕΘΑ όπως και κάθε Έλληνας αξιωματούχους ή πολίτης πρέπει να ζητήσει άδεια από την Τουρκία όταν επισκέπτεται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και φωτογραφίζεται με τις φρουρές τους πάνω σε αυτά.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να βρεθεί εκεί που επικεντρώνεται η Τουρκική απειλή και να στείλει μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ΑΣΔΕΝαρχη Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής. Και η Ελλάδα δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να οργανώνει την άμυνα των ακριτικών νησιών της απέναντι στο Toυρκικό Casus Beli και στην Στρατιά του Αιγαίου όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η Άγκυρα εδώ και πολλά χρόνια έκανε αναφορές περί δήθεν αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών σύμφωνα δήθεν με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την πάγια τακτική της να διαβάζει αλα καρτ Συμφωνίες και Συνθήκες αφού ήδη τις έχει «κουρελιάσει» στην πράξη. Όμως το τελευταίο διάστημα έχει επικεντρώσει την τακτική της πάνω στο συγκεκριμένο παράλογο αίτημα και προσπαθεί από τη μια να το «νομιμοποιήσει» με κάθε τρόπο και από την άλλη να βρει αφορμές να θέσει τις διεκδικήσεις της «επί του πεδίου». Η επιστολή προς τον ΟΗΕ ήταν προς την πρώτη κατεύθυνση ενώ την ίδια ώρα δείχνει να αναζητά τρόπο να φέρει την Αθήνα σε δύσκολη θέση ακόμα και προ τετελεσμένων. Γεγονός που αναγκάζει την Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο να διατηρούν το επίπεδο ετοιμότητας υψηλό.

Κάθε πρόκληση στο Ανατολικό Αιγαίο γνωρίζει το ΓΕΕΘΑ ότι μπορεί να κρύβει και μια παγίδα από τους γείτονες ενώ μπορούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και ένα τυχαίο γεγονός ή ακόμα και να «στήσουν» μια κατάσταση που θα τους οδηγήσει σε τετελεσμένα. Και αν στα μεγάλα ακριτικά νησιά αυτό δείχνει από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο η προσοχή του Ελληνικού Επιτελείου πέφτει στα μικρότερα τα οποία φρουρούνται όπως είναι χαρακτηριστικά η Παναγιά και το Φαρμακονήσι τα οποία μάλιστα δεν διαθέτουν μόνιμους κατοίκους.

Η έμφαση στην άμυνα ακόμα και του πιο μικρού «βράχου» στο Ανατολικό Αιγαίο που δίνουν τα τελευταία χρόνια το ΓΕΕΘΑ και η ΑΣΔΕΝ είναι εμφανές ότι έχει εκνευρίσει τους γείτονες όπως και η συνεχής παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Όλα σχεδόν τα σενάρια των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνουν σχέδια αντίδρασης τα οποία εκτελούνται σε κάθε ευκαιρία ενώ και το εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά την απόκτηση οπλικών συστημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Ανατολικό Αιγαίο και να επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα σε ενδεχόμενη επίθεση όπως τα Ισραηλινά κατευθυνόμενα SPIKE NLOS τα οποία θα ενισχύσουν κυρίως την άμυνα των ακριτικών νησιών από ξηράς, θαλάσσης και αέρος.