Ο Πούτιν βγάζει τους Ταλιμπάν από τη ρωσική λίστα με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις



Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα εξετάζει την αφαίρεση των Ταλιμπάν από τη ρωσική λίστα με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, καθώς επεκτείνει τη συνεργασία της Ρωσίας με τους νέους κυβερνήτες στην Καμπούλ.
 
Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν από τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Λέσχης Συζήτησης «Valdai» την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, μια ημέρα αφότου η Ρωσία φιλοξένησε στη Μόσχα μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου των Ταλιμπάν για συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι από την Κίνα, το Πακιστάν και άλλες οκτώ χώρες.

Η Μόσχα έχει φιλοξενήσει εκπροσώπους των Ταλιμπάν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει το κίνημα, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Σε μια τελική δήλωση, οι 10 χώρες την Τετάρτη στη Μόσχα σημείωσαν ότι «η περαιτέρω πρακτική συνεργασία με το Αφγανιστάν χρειάζεται να λάβει υπόψη τη νέα πραγματικότητα, δηλαδή ότι οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στη χώρα, ανεξάρτητα από την επίσημη αναγνώριση της νέας αφγανικής κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα».

Η Ρωσία ζήτησε την κινητοποίηση διεθνούς βοήθειας για την υποστήριξη του Αφγανιστάν και ένας από τους στόχους της συνάντησης ήταν να παγιωθούν οι «προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης» μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Ο Πούτιν είπε ότι το Αφγανιστάν θα πρέπει να λάβει οικονομική υποστήριξη και να ξεπαγώσουν τα χρηματοοικονομικά του περιουσιακά στοιχεία, καθώς η σταθερότητα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα είναι προς το συμφέρον όλων των γειτόνων της.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποδεσμεύσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της αφγανικής κεντρικής τράπεζας που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία πάγωσαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.