Κρήτη: Γίνεται το μάτι και το αυτί των Ενόπλων Δυνάμεων - Η καθοριστική κίνηση του Στρατηγού Φλώρου



Υλοποιείται ένας ακόμα μεγάλος στόχος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου - Στις 19 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας στα Χανιά. 

Η επιχειρησιακή αξία της Κρήτης είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας αποτελεί την κύρια βάση του ΝΑΤΟ από την οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν πλήθος επιχειρήσεων σε όλο τον άξονα της Βόρειας Αφρικής, αλλά και προς τη Μέση Ανατολή.

Έχουμε τονίσει αρκετές φορές πως η Κρήτη, από στρατιωτικής άποψης, προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες λόγω της προωθημένης θέσης της νήσου, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα να επιθυμούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την επιχειρησιακή ικανότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ναύσταθμος αλλά και τα πέντε αεροδρόμια (ένα πολιτικό, δύο μεικτά και δύο στρατιωτικά) τα οποία μπορούν να αποτελέσουν επιχειρησιακές βάσεις, καθιστούν την Κρήτη ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο για τη χώρα μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η βούληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου είναι η Κρήτη να γίνει το «μάτι» και το «αυτί» των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο από εκεί να ελέγχουν όλη την περιοχή την ανατολικής Μεσογείου. Για το λόγο αυτό ο «πρασινοσκούφης» Στρατηγός επέμεινε και προώθησε τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας στα Χανιά.

Δικαιολογημένα, πολλοί θα ρωτήσουν, τι είναι αυτό το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά:

Η αποστολή του Κέντρου είναι να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα στον απαιτητικό αλλά και επίκαιρο τομέα της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας.

Η Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα άπτεται όλων των πεδίων δράσης του ΝΑΤΟ σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο αλλά και διάστημα.
Ειδικότερα, το Κέντρο εστιάζει στους εξής τομείς:

– Επιθετικές και αμυντικές δράσεις προς υποστήριξη της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας.

– Παθητική και Αντιπυραυλική Αεράμυνα.

– Επιτήρηση.

– Τεχνικές και διαδικασίες ενοποίησης αντιαεροπορικών συστημάτων.

– Αντιμετώπιση μη επανδρωμένων συστημάτων.

– Αντιμετώπιση πυραύλων-βλημάτων, πυροβολικού και όλμων.

Παράλληλα, το Κέντρο εστιάζει στον ρόλο της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας στην «απαγόρευση περιοχής».

Το Κέντρο στην Κρήτη αποτελεί μία σημαντική προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες στρατιωτικές οντότητες της ευρύτερης περιοχής, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον ναύσταθμο Κρήτης, την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Πεδίο Βολής Κρήτης και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Κρήτης ως περιφερειακού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης.