Κίνα: Δοκιμάστηκε για πρώτη φορά υποβρύχια καταστροφή εχθρικού λιμανιού



Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) διεξήγαγε πρόσφατα την πρώτη δοκιμή καταστροφής εχθρικής αποβάθρας, μια ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε μελλοντικές μάχες για να επιτεθεί σε εχθρικά λιμάνια για να αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού τους.

Η δοκιμή υποβρύχιας έκρηξης οργανώθηκε από ένα ινστιτούτο υπό την Ακαδημία Ναυτικών Ερευνών PLA σε ένα άγνωστο ναυτικό λιμάνι, ανέφερε το Σάββατο η κρατική κεντρική τηλεόραση της Κίνας (CCTV).

Οι ναυτικές βάσεις και τα λιμάνια είναι βασικοί κόμβοι εχθρικών συστημάτων μάχης, επειδή τα πλοία υποστήριξης διοικητικής μέριμνας πρέπει συχνά να πηγαινοέρχονται μεταξύ τους και στις πρώτες γραμμές για να μεταφέρουν προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και καυσίμων, δήλωσε στο CCTV ο πλοίαρχος Zhao Pengduo, Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος Δοκιμών Καταστροφής Ναυτικού Λιμένα. «Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μυστικούς τρόπους, όπως υποβρύχιες εκρήξεις για να καταστρέψουμε τα λιμάνια, μπορούμε να εξοντώσουμε τις πολεμικές δυνατότητες του εχθρού», είπε ο Zhao.

Τα υποβρύχια εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν επιτυχώς και κατέστρεψαν πλήρως την προβλήτα με ισχυρή έκρηξη κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Πολλοί αισθητήρες εγκαταστάθηκαν σε βασικά δομικά σημεία της αποβάθρας για τη δοκιμή. Καθώς έλαβε χώρα η έκρηξη, συγκεντρώθηκαν σχεδόν 1.000 δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια αναλύθηκαν για να αξιολογηθεί με ακρίβεια η ζημιά στην προβλήτα, ανέφερε το CCTV, σημειώνοντας πως αυτό θα παράσχει επιστημονική υποστήριξη για επίθεση σε εχθρικά λιμάνια σε πραγματικό πόλεμο.

Η δοκιμή προσομοίωσε σενάρια πραγματικών περιπτώσεων και αντιπροσώπευε ζημιές διαφορετικών τύπων όπλων που πυροδοτήθηκαν σε διαφορετικές εμβέλειες.

«Αυτή η τακτική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε πολλά σενάρια μάχης, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των Η.Π.Α. σε ναυτικό πόλεμο με στόχο την Κίνα», είπε ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας με έδρα το Πεκίνο, σύμφωνα με τους Global Times την Κυριακή. 

«Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν τώρα ότι τα μεγάλα σκάφη τους, όπως τα αεροπλανοφόρα και οι μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην Κίνα, είναι ευάλωτα σε επιθέσεις, σκορπίζουν τις δυνάμεις τους σε μικρότερες τοποθεσίες με την ελπίδα να καταστήσουν πιο δύσκολη την επίθεση της Κίνας. Ωστόσο, αυτό κάνει την υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης, τις επικοινωνίες και τη διοίκηση πιο προκλητικές», είπε περαιτέρω ο ειδικός.

ΠΗΓΗ: globaltimes.cn