Κύκλωμα εμπορίας όπλων: Πρώην στρατιωτικός μεταξύ των συλληφθέντων



Επτά συλλήψεις στα Χανιά μετά από γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Καλάσνικοφ, G3, καραμπίνες και περίστροφα κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων σε τρία παράνομα εργαστήρια όπλων

Καλάσνικοφ, G3 που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ο Ελληνικός Στρατός, Enfield, τουφέκια, καραμπίνες, χιλιάδες σφαίρες, αλλά και σιγαστήρες είχε στην κατοχή της σπείρα εμπορίας όπλων, επτά μέλη της οποίας - μεταξύ των οποίων και πρώην στρατιωτικός - συνελήφθησαν την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στα Χανιά.

Μετά από γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση σε πολλές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Χανίων, που επεκτάθηκε και επικεντρώθηκε στην πόλη και συγκεκριμένα σε οπλουργείο στο κέντρο, η ΕΚΑΜ Κρήτης και η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή κλιμακίων της ΟΠΚΕ Ηρακλείου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, κατάφεραν να ανακαλύψουν τρία παράνομα εργαστήρια όπλων. Το πρώτο βρέθηκε σε περιοχή της Κισσάμου, το δεύτερο στο υπόγειο του οπλουργείου όπου υπήρχε και αποθήκη για να φυλάσσεται ο παράνομος οπλισμός, και το τρίτο επίσης στην πόλη των Χανίων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη ο 64χρονος πρώην στρατιωτικός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στα χέρια της Αστυνομίας έχουν πέσει ακόμη ο ιδιοκτήτης του οπλουργείου, η σύζυγός του, καθώς και δύο άτομα σε Αποκόρωνα και Παλαιόχωρα, στα οποία η σπείρα φέρεται ότι διοχέτευε όπλα για την περαιτέρω διακίνησή τους. Εκτός από τον τεράστιο αριθμό όπλων, οι αστυνομικές Αρχές κατέσχεσαν και πολλά χρήματα, ο ακριβής αριθμός των οποίων μέχρι το βράδυ της Τρίτης 19 Οκτωβρίου δεν είχε διευκρινιστεί.


Η επιχείρηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση της σπείρας είχε μπει στο επίκεντρο έρευνας των Αρχών από τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο δεν είχε καταστεί δυνατό, μέχρι χθες τουλάχιστον, να αποκρυπτογραφηθούν λεπτομερώς οι παράνομες συνομιλίες των μελών της. Ο 57χρονος ιδιοκτήτης του οπλουργείου βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση, ωστόσο κατόρθωνε να διαφεύγει της σύλληψης, ενώ και στις επικοινωνίες του δεν πρόδιδε λεπτομέρειες της δράσης του.

Ωστόσο, από τις 7  το πρωί της Τρίτης μέχρι νωρίς το απόγευμα, οι αστυνομικοί έκαναν εξονυχιστικές έρευνες οπλουργείο, από το οποίο φορτώθηκε σε τουλάχιστον δύο οχήματα της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος και τέσσερα της ΟΠΚΕ ο μεγάλος αριθμός όπλων. Το εν λόγω κατάστημα, από το οποίο οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατέσχεσαν από τα εμπορεύματα μέχρι και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λειτουργούσε στα Χανιά από το 2008 και είχε ως βασικό αντικείμενο την εμπορία καινούργιων και μεταχειρισμένων όπλων, ενώ παρείχε επίσης υπηρεσίες σέρβις και επισκευών, συντηρήσεων και αναπαλαιώσεων συλλεκτικών όπλων, καθώς και μεταποιήσεις.


Στοχευμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό όπλων έγιναν, επίσης, σε οργανωμένες επιχειρήσεις που στήθηκαν στην Κίσσαμο, στον Αποκόρωνα, στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας στο δήμο Καντάνου-Σελίνου και σε άλλα χωριά της ενδοχώρας.

Μέρα μεσημέρι

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση στην πόλη των Χανίων στήθηκε μέρα μεσημέρι, με τις δυνάμεις της ΕΚΑΜ Κρήτης, της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων και της ΟΠΚΕ να έχουν αποκλείσει τη στοά που βρίσκεται πλησίον του οπλουργείου. Έντονη ήταν η κινητικότητα γύρω από το οπλουργείο καθ’ όλη της διάρκεια της επιχείρησης, με τους επιχειρηματίες της περιοχής και τους περαστικούς να παρακολουθούν έκπληκτοι πάνοπλους αστυνομικούς να έχουν περικυκλώσει το κατάστημα, και φορτηγά της ΕΛ.ΑΣ. να απομακρύνονται στη συνέχεια φορτωμένα με κιβώτια, κούτες και όπλα. Ως αργά τη νύχτα συνεχιζόταν στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων και η διαδικασία της καταμέτρησης και της καταγραφής των όπλων και των άλλων ειδών πολεμικού υλικού που κατασχέθηκαν.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα εξής: «Στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου (σ.σ. χθες), από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων και σε διάφορες περιοχές των Χανίων, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εμπορίας όπλων. Συνελήφθησαν εφτά (7) άτομα, μέλη του κυκλώματος, και στα τρία πλήρως εξοπλισμένα παράνομα εργαστήρια όπλων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: 31 πολεμικά όπλα, 34 πιστόλια και περίστροφα, 13.000 φυσίγγια, 14 κάννες κυνηγετικών όπλων, 45 κορμοί κυνηγετικών όπλων, 4 σιγαστήρες και 70 γεμιστήρες. Οι έρευνες συνεχίζονται».

Αυτό που φέρεται πάντως να προβληματίζει τις Αρχές είναι πώς βρέθηκαν στην κατοχή της οργάνωσης τα G3 που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός, ποιος είναι ο ρόλος του πρώην στρατιωτικού και πού θα χρησιμοποιούταν ο παράνομος οπλισμός αλλά και οι σιγαστήρες.