Σενάρια σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας



Μπορεί οι ανησυχίες των ΗΠΑ να επικεντρώνονται στην Κίνα, αλλά το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποβαθμίσει τις προσπάθειές του για αναχαίτιση της Ρωσίας, πράγμα που αποτελεί τη βασική αποστολή του. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα από τη χθεσινή σύνοδο υπουργών Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε το νέο κεντρικό σχέδιο (master plan) για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων παράλληλων επιθέσεων της Ρωσίας σε πολλά μέτωπα – Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα, Διάστημα, επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο.

«Η Συμμαχία αναγνωρίζει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και προετοιμάζεται για να τις αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ διευκρίνισαν ότι δεν πιστεύουν πως η Ρωσία σχεδιάζει επιθέσεις στο ορατό μέλλον, αλλά επέμειναν στην ανάγκη αποτροπής. Το master plan για την αντιμετώπιση της Ρωσίας προβλέπεται να εξειδικευθεί σε επιμέρους περιφερειακά σχέδια μέχρι το τέλος του 2022.

Στη χθεσινή σύνοδο, οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν επίσης τα πικρά διδάγματα από την ήττα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. «Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν αναλαμβάνουμε επιχειρήσεις έξω από τα όρια του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι «το μάθημα δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα εμπλακούμε ποτέ».

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρεται στις ανησυχίες που προκαλεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν η διαφαινόμενη απόσυρση της Ρωσίας και της Κίνας από μορφές πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας. Η Μόσχα έκανε γνωστό ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στις δύο μεγάλες διεθνείς συναντήσεις που ξεκινούν στις 30 και 31 Οκτωβρίου, τη σύνοδο κορυφής του G20 στη Ρώμη και τη διακυβερνητική διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι πολύ πιθανό να μην παραστεί ούτε ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ.

REUTERS, WASHINGTON POST