Κόμβος η Κρήτη για τα νατοϊκά πλάνα στην Αν.Μεσόγειο-Εγκαινιάστηκε το Νατοϊκό Κέντρο Αριστείας Αντιαεροπορικής – Αντιπυραυλικής Άμυνας



Φλώρος: Συμβάλλουμε στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιφέρεια του ΝΑΤΟ και ειδικά στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου"

Εγκαινιάστηκε σήμερα στα Χανιά, το κέντρο αριστείας ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) το οποίο εγκρίθηκε ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο κέντρο αριστείας από το North Atlantic Council (NAC).

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς,  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γύπαρης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο βουλευτής Λακωνίας Παναγιώτης Δαβάκης, ο Αντιδήμαρχος Χανίων Τάσος Αλόγλου και εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών από Τουρκία, Βουλγαρία, Τσεχία και Ρουμανία.

Το κέντρο μετά την έγκριση του ενεργοποιείται ως «NATO Military Body» ενώ αποδίδεται σε αυτό το «International Status».
Στο κέντρο, συμμετέχουν η Ελλάδα ως επικεφαλής έθνος, καθώς και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Τσεχία ως υποστηρίζοντα έθνη.

Το κέντρο εστιάζει στα θεματικά αντικείμενα:

• Επιθετικές και Αμυντικές δράσεις προς υποστήριξη της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Offensive/Defensive Effects in Support of IAMD).

• Παθητική και Αντιπυραυλική Αεράμυνα (Passive Air and Missile Defense).

• Επιτήρηση (Surveillance).

• Τεχνικές και Διαδικασίες Ενοποίησης αντιαεροπορικών συστημάτων (Technical and Procedural System Integration).

• Αντιμετώπιση μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Counter – Unmanned Aerial Systems / C-UAS).
 
• Αντιμετώπιση Πυραύλων-Βλημάτων, Πυροβολικού και Όλμων (Counter – Rockets, Artillery and Mortars / C-RAM).

• Ρόλος της Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλικής ‘Αμυνας στην Απαγόρευση περιοχής (IAMD role in Anti-Access / Area Denial / A2 AD).

Στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε πως "συμβάλλουμε στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιφέρεια του ΝΑΤΟ και ειδικά στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου"