Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου - Ενισχύονται οι δεσμοί Αθήνας-Καΐρου



Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η οποία θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής.

Αθήνα και Κάιρο επιβεβαιώνουν την στρατηγική από όλες τις απόψεις σχέση τους, αφού ο Έλληνας και ο Αιγύπτιος υπουργός ενέργειας θα υπογράψουν συμφωνία διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα.

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η οποία θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας αλλά θα επιτρέψει, επιπλέον την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία του αγωγού.

Οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker αλλά και την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου. Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.
 
Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

Η  Αίγυπτος υπέγραψε τον Μάιο του 2019 συμφωνία συνεργασίας για ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω της Κρήτης για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Περιττό να τονίσουμε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα φυλάσσεται μέρα-νύχτα από τις ένοπλες δυνάμεις Αιγύπου-Κύπρου-Αιγύπτου τόσο πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτήν.  

Είναι φανερό ότι αυτή η ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί βούληση και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του από το 2014, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.