Αμερικανός υφυπ. Άμυνας: Το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να επιτεθεί από το Αφγανιστάν στις ΗΠΑ σε μόλις έξι μήνες



Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αξιολογούν ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να έχει την ικανότητα να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μόλις έξι μήνες και το τρομοκρατικό δίκτυο έχει την πρόθεση να το κάνει, δήλωσε την Τρίτη στο Κογκρέσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
 
Οι δηλώσεις του Κόλιν Καλ, υφυπουργού Άμυνας, αποτελούν υπενθύμιση ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και μετά τον τερματισμό του πολέμου δύο δεκαετιών με την επικράτηση των Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Οι Ταλιμπάν, που κέρδισαν τον πόλεμο, είναι ανταγωνιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ισλαμικό Κράτος από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν εξαπολύει φονικές επιθέσεις στη χώρα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι βομβιστικές επιθέσεις με στόχο τους σιίτες, ενώ πρόσφατα το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε ένα μέλος των Ταλιμπάν στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Σε ακρόαση ενώπιον Επιτροπής της Γερουσίας, ο υφυπουργός Καλ είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Ταλιμπάν έχουν την ικανότητα να πολεμήσουν αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ τον Αύγουστο.

«Είναι η εκτίμησή μας ότι οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν είναι θανάσιμοι εχθροί.

»Έτσι, οι Ταλιμπάν έχουν μεγάλο κίνητρο να καταδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος.

»Η ικανότητά τους να το κάνουν, νομίζω, πρέπει να καθοριστεί», είπε ο Καλ.

Ο Καλ εκτίμησε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αυτή τη στιγμή μία δύναμη «μερικών χιλιάδων» μουτζαχεντίν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, δήλωσε ότι η απειλή από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θα αντιμετωπιστεί.

Είπε επίσης ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει βάση για επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Ο υφυπουργός Καλ πρότεινε ότι η Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν αποτελεί ένα πιο περίπλοκο πρόβλημα, δεδομένων των δεσμών της με τους Ταλιμπάν.

Ήταν αυτοί οι δεσμοί που πυροδότησαν τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001 μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Οι Ταλιμπάν είχαν φιλοξενήσει ηγέτες της Αλ Κάιντα.

Ο Καλ είπε ότι η Αλ Κάιντα μπορεί να χρειαστεί «ένα ή δύο χρόνια» για να ανασυγκροτήσει την ικανότητα της να πραγματοποιεί επιθέσεις εκτός Αφγανιστάν και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επαγρυπνούν έναντι απειλών που προέρχονται από το Αφγανιστάν πραγματοποιώντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στη χώρα εντοπίζοντας απειλές από τρομοκρατικά δίκτυα όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Καλ είπε ότι ο στόχος είναι να αποσυντονιστούν αυτές οι οργανώσεις έτσι ώστε το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα να μην μπορέσουν να χτυπήσουν ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να το διαταράξουμε αυτό», είπε.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποιούν ιδιωτικά ότι ο εντοπισμός και η διάλυση οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς στρατεύματα στη χώρα.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη ικανά να πλήξουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα απογειώνονται από αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.

Ο Καλ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη καμία συμφωνία με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για τη φιλοξενία στρατευμάτων για αντιτρομοκρατικές δράσεις.