Αφγανιστάν: Σκηνές χάους στην Καμπούλ – Έσπευσαν να βγάλουν διαβατήριο και τελικά έφαγαν ξύλο



Εκατοντάδες έσπευσαν στο γραφείο έκδοσης διαβατηρίων της Καμπούλ στο Αφγανιστάν σήμερα, μία ημέρα αφού έγινε γνωστό ότι θα επαναλειτουργήσει αυτή την εβδομάδα

Ωστόσο όχι μόνο δεν έβγαλαν διαβατήρια αλλά μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας των Ταλιμπάν να χτύπησαν και κάποιους από το πλήθος σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την τάξη.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι το γραφείο θα επαναλειτουργήσει το Σάββατο, αφού ανέστειλε τη λειτουργία του τον Αύγουστο μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από το ισλαμιστικό κίνημα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα πολλοί που ήθελαν να φύγουν.

“Έχω έρθει να εκδώσω διαβατήριο, αλλά, όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλά προβλήματα, το σύστημα δεν λειτουργεί”, δήλωσε ο Μάχιρ Ρασούλι. “Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος εδώ για να μας πει πότε να έρθουμε. Οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι”, πρόσθεσε.

Η φτώχεια και η πείνα έχουν επιδεινωθεί στο Αφγανιστάν από τα μέσα Αυγούστου όταν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, την ώρα που η χώρα ήδη ήταν αντιμέτωπη με ξηρασία και την πανδημία covid-19.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους μήνες, σύφωνα με τον ΟΗΕ, και ο αριθμός τους θα αυξηθεί αν οι υγειονομικές υπηρεσίες, τα σχολεία και η οικονομία καταρρεύσουν.

Τεράστιο πλήθος και… φρούδες ελπίδες
Οι εκατοντάδες άνθρωποι που συνέρρευσαν στο γραφείο έκδοσης διαβατηρίων το έπραξαν παρά την ανακοίνωση ότι η έκδοση εγγράφων θα ξεκινήσει το Σάββατο και αρχικά μόνο για όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση.

Το πλήθος έσπρωχνε ένα τεράστιο, τσιμεντένιο φράχτη προσπαθώντας να δώσει έγγραφα σε έναν αξιωματούχο που βρισκόταν πάνω του, μια σκηνή που θύμιζε τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο αξιωματούχος τους ζητούσε να γυρίσουν στα σπίτια τους και να επιστρέψουν το Σάββατο.