Η αναβάθμιση της τουρκικής απειλής – Στον προθάλαμο του πολέμου



Η πρόσφατη, νέα επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ με την οποία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας στο σύνολο των νησιών του βορειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου, έπαιξε μεν ως είδηση και ως «νέα τουρκική πρόκληση», αλλά δεν έχει αξιολογηθεί στη δημόσια συζήτηση ως αυτό που πραγματικά είναι. Μία ποιοτικώς τεράστια αναβάθμιση της τουρκικής απειλής και εισαγωγή σε ένα νέο επίπεδο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης: Στον προθάλαμο του πολέμου.

Γράφει ο Λάμπρος Καλαρρύτης

Η καινοφανής και αυθαίρετη ερμηνεία της Άγκυρας ότι η Ελλάδα εξοπλίζοντας τα νησιά παραβιάζει τις συνθήκες που τα διέπουν και ως εκ τούτου χάνει(!) το δικαίωμα κυριαρχίας επί αυτών, οπότε θα πρέπει να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για την κυριότητά τους, μπορεί να ακούγεται και να είναι εξωπραγματική, αλλά κατατέθηκε ως επίσημη τουρκική θέση στον ΟΗΕ.

Η κάθε νέα καινούργια τουρκική διεκδίκηση στην αρχή ακούγεται από εξωφρενική και ανυπόστατη, έως «αστεία» και στερούμενη νομικής ή άλλης βάσης, οπότε δεν έχει και πολύ νόημα να ασχολούμαστε σοβαρά. Σε μια κανονική κατάσταση, έτσι θα ήταν. Η κατάσταση όμως δεν είναι κανονική και η Τουρκία δεν είναι μία κανονική χώρα. Αυτά που όντως είναι εξωφρενικά και ανυπόστατα η Άγκυρα τα προβάλλει και τα προωθεί ως υπαρκτά και όποτε της δίνεται η ευκαιρία, αυτά τα εξωφρενικά και ανυπόστατα, τα επιβάλλει κιόλας. Η τουρκο- λιβυκή «ΑΟΖ» είναι ένα πολύ ζωντανό παράδειγμα.

Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου με τρόπο μεθοδικό και επίμονο και με ψευδοεοπιχείρημα ότι αφενός οι Συνθήκες δεν καθορίζουν την κυριότητα σε όλα τα νησιά, αφετέρου ότι η Ελλάδα χάνει δικαιώματα επειδή τα εξοπλίζει, προφανώς δεν έχει ως στόχο να της τα παραδώσει οικειοθελώς η Ελλάδα. Ο στόχος είναι να αποτρέψει την περαιτέρω εξοπλιστική ενίσχυση των νησιών, ευελπιστώντας ότι ο «θόρυβος» θα πτοήσει το ελληνικόπολιτικό σύστημα, και κυρίως να δημιουργήσει διεθνώς ένα επικοινωνιακό κλίμα «γκριζαρίσματος» της περιοχής, ότι εκεί «κάτι συμβαίνει» και τα πράγματα δεν είνα «καθαρά», ώστε αν ποτέ της δοθεί η ευκαιρία να αποπειραθεί ό,τι και στην Κύπρο, να έχει προπαρασκευάσει μία ατμόσφαιρα αν όχι αιτιολόγησης μίας στρατιωτική επιχείρησης, πάντως σύγχυσης για το καθεστώς των νησιών.

Εν κατακλείδι, η τουρκική απειλή έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, αυτό της προετοιμασίας για στρατιωτική επιχείρηση στα νησιά του Αιγαίου αν βρει «παράθυρο». Δεν θα περιμένει να ολοκληρώσει η Ελλάδα τους εξοπλισμούς. Γι’ αυτό έχει θορυβηθεί από τη Συμφωνία με τη Γαλλία η οποία της περιπλέκει τα σχέδια. Δεν μπορεί να πάρει αψήφιστα τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Σίγουρα όμως θα προσπαθήσει να την τεστάρει. Σύντομα. Εκτίμηση: Το 2022 θα είναι χρονιά που μπορεί να γίνει αυτό που δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια και που παραλίγο να γίνει το καλοκαίρι το 2020.