Ρουά ματ στον Ερντογάν: Colpo grosso της Ελλάδας και με ΗΠΑ – Η πενταετής συμφωνία - «κλειδί»



Μετά την ιστορική συμφωνία με τη Γαλλία, η Ελλάδα προχωρά σε αμυντική συνεργασία και με την Αμερική – Ο άξονας ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Βασίλης Σκουλαράκος

Ακόμη ένα βήμα στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος κάνει η Χώρα μας, δημιουργώντας έναν πανίσχυρο άξονα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία περιλαμβάνει την εξαιρετικά σημαντική και ουσιαστική «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», σε συνδυασμό με την προμήθεια των πανίσχυρων γαλλικών φρεγατών Belh@rra, η Αθήνα προχωρά και στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας MDCA.

Πρόκειται για τη συμφωνία που Ελλάδα και ΗΠΑ ανανεώνουν κάθε χρόνο, με τη διαφορά όμως πως πλέον η συνεργασία θα έχει πενταετή ισχύ και όχι ετήσια. Πρόκειται για μια καθοριστική κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα, την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να κλιμακώσει με κάθε τρόπο την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αναγνωρίζοντας την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, οι Αμερικανοί διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική συνεργασία τους με την Ελλάδα, δημιουργώντας μια ισχυρή ασπίδα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και τη λυκοφιλία Ερντογάν – Πούτιν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την προσεχή Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν συνυπογράφουν στην Ουάσιγκτον τη νέα αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ. Για την ελληνική διπλωματία η συγκεκριμένη συμφωνία χαρακτηρίζεται ύψιστης σημασίας, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να σταλεί ένα δυναμικό μήνυμα από την Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα, αναφορικά με τις επιθετικές ενέργειες σε Αιγαίο αλλά και Κύπρο.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται η ανανεωμένη συμφωνία MDCA, δεν θα περιλαμβάνει νέες βάσεις των ΗΠΑ σε περιοχές όπως η Σκύρος, που επεδίωξε η ελληνική πλευρά, με την Ουάσιγκτον να επικαλείται οικονομικούς και τεχνικούς λόγους. Ωστόσο, εικάζεται ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει σε αυτή τη φάση να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα με την Άγκυρα.

Πάντως ο κ. Δένδιας αναμένεται στις συναντήσεις του να αναφερθεί στο σύνολο των τουρκικών προκλήσεων, στην προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, στη διατήρηση του casus belli, στην «a la carte» χρήση του διεθνούς Δικαίου, αλλά και στο παράλογο και απαράδεκτο αίτημα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών.

Αμερικανικά μαχητικά ξανά στη Λάρισα

Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε η μεταστάθμευση επτά μαχητικών αεροσκαφών F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και προσωπικού υποστήριξής τους.

Όπως ανακοινώθηκε, η μεταστάθμευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ υπό την επωνυμία «Castle Forge».

ΦΩΤΟ: Αμερικανικά F-15 μόλις έχουν μετασταθμεύσει στην 110 ΠΜ στη Λάρισα

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των αμερικάνικων μαχητικών στην Ελλάδα, έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα, θα λάβουν μέρος σε αποστολές σύνθετων αμυντικών και επιθετικών αεροπορικών τακτικών, αεροπορικής υποστήριξης με τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Terminal Attack Controller - JTAC), εναέριας μάχης, προστασίας - προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα, προσβολής - υποστήριξης ναυτικών δυνάμεων.

Η μεταστάθμευση και οι συνεκπαιδεύσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση, διεξάγονται στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με κοινό στόχο την συμβολή στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Το μήνυμα στο «παλάτι»

Μπορεί η Τουρκία να επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα σε λεονταρισμούς και να εξαπολύει απειλές, ωστόσο, είναι προφανές πως οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με δύο πυρηνικές δυνάμεις που διαθέτουν τους κορυφαίους στρατούς σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή.

Παράλληλα, η εξοπλιστική ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με υπερσύγχρονα και πανίσχυρα οπλικά συστήματα, όπως οι φρεγάτες Belh@rra και τα αεροσκάφη Rafale, σε συνδυασμό με το πολύπειρο προσωπικό, στέλνει μήνυμα ισχύος της χώρας μας στην Άγκυρα.

Για να το ξεκαθαρίσουμε όμως, Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι ότι… αγάπησαν την Ελλάδα και θέλουν με κάθε τρόπο να την στηρίξουν. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός, όπως εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια και απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, συγχρόνως στρέφεται και εναντίον των γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ και οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνος είναι ο Ερντογάν και η πολιτική του για τα συμφέροντά τους στο «μαλακό υπογάστριο» της Μεσογείου.

Δεν μιλάμε για συμφωνίες στα χαρτιά. Η ρήτρα αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, με το Παρίσι να έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι δεν διστάζει να αναλάβει στρατιωτική δράση όταν τα συμφέροντά της θίγονται. Θυμίζουμε άλλωστε τον βομβαρδισμό της βάσης στην Αλ Ουατίγια της Λιβύης, όπου βρίσκονταν αντιαεροπορικά συστήματα των Τούρκων. Παράλληλα, η ισχυροί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί με την πανίσχυρη Αίγυπτο του Στρατηγού Σίσι, λειτουργούν ως ανάχωμα στις προθέσεις της Τουρκίας να κυριαρχήσει στη μισή Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, παρά το γεγονός ότι θεωρούν εξαιρετικά σημαντική χώρα την Τουρκία, είναι δεδομένο πως η άκρως προκλητική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή, όπως και ο εναγκαλισμός με τον Πούτιν.

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα, με συνεχή διπλωματική κινητικότητα και στρατιωτική ετοιμότητα, έχει καταφέρει να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο των θέσεών της και να πάρει στο πλευρό της υπερδυνάμεις όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν στο πρόσωπο της χώρας μας έναν σύμμαχο με αταλάντευτες θέσεις, πολιτική πυγμή και στρατιωτική ισχύ που ενισχύεται συνεχώς.