Η εξοπλιστική αντεπίθεση της Ελλάδας φέρνει πανικό στην Άγκυρα -Το ολέθριο λάθος των S-400



H αλαζονεία του Ταγίπ Ερντογάν που «θυσίασε» το μαχητικό 5ης γενιάς προκειμένου να αποκτήσει το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 άλλαξε όλα τα δεδομένα.

του Κώστα Σαρικά

Αν η Τουρκία ακολουθούσε τον σχεδιασμό της περασμένης δεκαετίας θα διέθετε ήδη τα πρώτα F-35 στο οπλοστάσιό της προκαλώντας τεράστια ανησυχία στην Αθήνα και ακόμη μεγαλύτερο άγχος στην Πολεμική Αεροπορία η οποία θα αναζητούσε το ‘’αντίδοτο’’ στο stealth μαχητικό. Όμως η αλαζονεία του Ταγίπ Ερντογάν που ‘’θυσίασε’’ το μαχητικό 5ης γενιάς προκειμένου να αποκτήσει το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 άλλαξε όλα τα δεδομένα και έδωσε στην Ελλάδα πολύτιμο χρόνο προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ‘’αντεπιτεθεί’’ εξοπλιστικά. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 μαχητικών F-16 block 52+ σε διαμόρφωση Viper μπήκε στις ‘’ράγες’’ ενώ η ‘’βόμβα’’ της απόκτησης 18-συν 6 στη συνέχεια- Γαλλικών αεροσκαφών Rafale τράνταξε συθέμελα την Τουρκική αεροπορία. Και από εκεί που τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ κινδύνευαν να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και με το ερώτημα ‘’πως θα αντιμετωπιστούν τα Τουρκικά F-35’’ να πλανάται πάνω από το Επιτελείο έχουν να ‘’τρέξουν’’ την ενίσχυση με καινούργια και αναβαθμισμένα μαχητικά αλλά και με νέα όπλα.

Η κίνηση της Τουρκίας να επανέλθει προς τις ΗΠΑ έπειτα από την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35 και να ζητήσει την απόκτηση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 block 70 και την αναβάθμιση ακόμη 80 F-16 σε διαμόρφωση Viper πέρα από τον τακτικό συμβολισμό της απαντά στην ουσία του προβλήματος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια. Όταν ο στόλος των ξεπερασμένων τεχνολογικά μαχητικών της F-16 θα έχει να αντιμετωπίσει τα Ελληνικά Viper, τα Rafale αλλά και τα αναβαθμισμένα F-16 Block 50 σε Block 52+ o εκσυγχρονισμός των οποίων αποτελεί ειλημμένη απόφαση. Ενώ μπροστά της θα βλέπει και το ενδεχόμενο η HAF να αποκτήσει πρώτη το μαχητικό F-35 για το οποίο η Τουρκία έχει ήδη ξοδέψει 1,5 δις. Και επιπλέον εξακολουθεί να έχει να αντιμετωπίσει τις ‘’πληγές’’ που της άφησε πίσω η απόπειρα πραξικοπήματος όταν έχασε μέσα σε μια βραδιά το 80% των ιπτάμενων που διέθετε.


Το ‘’πάνω χέρι’’ όμως αναζητούσαν να κερδίσουν οι γείτονες και στη θάλασσα με τη ναυπήγηση του ελικοπτεροφόρου Anadolu αλλά και των έξι υποβρυχίων ‘’214’’ ενώ ήδη έχουν κατασκευάσει τις δικές τους κορβέτες και σχεδιάζουν φρεγάτα. Τα υποβρύχια καθυστερούν, το ελικοπτεροφόρο έχει ήδη κριθεί ασύμφορο και βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος την ώρα που η Αθήνα ‘’χτυπά’’ με τις φρεγάτες Belharra ενώ ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε συμφωνία για κορβέτες, πιθανότατα τις Γαλλικές Gowind. Ενώ ταυτόχρονα εξετάζει και άλλες λύσεις ενίσχυσης του Στόλου. Oι Belharra δίνουν τεράστιο πλεονέκτημα αφού το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι το μόνο που θα διαθέτει στο Αιγαίο Μονάδες επιφανείας με υψηλές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής ενώ και οι κορβέτες θα δώσουν ποιότητα και θα ανανεώσουν τον ‘’γερασμένο’’  Στόλο. Έτσι και στη θάλασσα το πλεονέκτημα επιστρέφει στην Ελλάδα.

Οι ‘’κραυγές’’ που ακούγονται πλέον καθημερινά από Τούρκους αξιωματούχους για δήθεν μάταιο εξοπλιστικό μπαράζ της Αθήνας καταδεικνύουν ότι οι γείτονες αντιλαμβάνονται την αλλαγή των ισορροπιών με κατακόρυφη ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος που αποκτά η Ελλάδα. Και επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται πλέον στο σωστό δρόμο αρκεί η προσπάθεια να συνεχιστεί με σοβαρά και σταθερά βήματα.