Τα υπερόπλα-βομβαρδιστικά ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας - Νέα τεχνολογική επανάσταση για τα stealth



Το Β-2121 Raiders, το PAK DA, και το Xian H-20: Αόρατες απειλές - αναμένεται να επιφέρουν μεγάλα στρατηγικά χτυπήματα των αντιπάλων σε βάθος άμυνας

ΗΟυάσινγκτον, το Πεκίνο και η Μόσχα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να προσθέσουν ένα στόλο νέων βομβαρδιστικών, μεγάλης εμβέλειας, στον στρατηγικό τους στόλο αεροσκαφών το συντομότερο δυνατό. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ονομάζεται B-21 Raider, το Κινέζικο είναι γνωστό ως H-20 και το Ρωσικό φέρει την ονοματολογία PAK DA. Η σημασία τους για την κυριαρχία στον αέρα είναι τέτοια, που κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον για να μάθουν τα μυστικά του.

Και τα τρία μοντέλα είναι διηπειρωτικά, υποηχητικά - σε ταχύτητα δεν φτάνουν τα 1.235 χλμ./Ώρα και έχουν το εξωτερικό σχήμα ιπτάμενης πτέρυγας, το οποίο είναι ο γενικός σχεδιασμός του αμερικανικού βομβαρδιστικού stealth B -2, σε υπηρεσία από τον Απρίλιο του 1997. Οι στρατιωτικοί και μηχανικοί που εργάζονται σε καθένα από τα έργα, προσπαθούν να «τυλίξουν» κάθε αεροσκάφος σε ένα φυσικό ή φανταστικό προστατευτικό στρώμα προηγμένων τεχνολογιών, που θα το κάνει να είναι απρόσβλητο, από τα πιο εξελιγμένα ραντάρ επιτήρησης του εναέριου χώρου.

Όπως αποδεικνύεται, τα stealth αεροσκάφη είναι αυτά που έχουν σχεδιαστεί για να είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να εντοπιστούν. Αυτό επιτυγχάνεται με μια δομή και σχεδιασμό ικανό να απορροφά και να εκτρέπει τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα ραντάρ, μειώνοντας τον ήχο των κινητήρων, εφαρμόζοντας ειδικές επικαλύψεις και άλλα μέτρα που παραμένουν μυστικά. 

Τελικά, ο στόχος και στις τρεις περιπτώσεις είναι τα βομβαρδιστικά να μπορούν να διεισδύσουν στο εχθρικό έδαφος μη ανιχνεύσιμα, να ''παραδώσουν'' το θανατηφόρο φορτίο των υπερηχητικών πυραύλων - με ταχύτητες άνω των 5.000 χλμ./Ώρα - κρουζ ή πυρηνικούς πυραύλους εδάφους. Στη συνέχεια να μπορούν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, αφού αποφύγουν τα πυρά από αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και ακριβέστερα, και να αποφύγουν τα νέα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, κυρίως λέιζερ.
 
Το Υπουργείο Άμυνας και η ισχυρή βιομηχανία των ΗΠΑ, έδωσαν τον τόνο για τέτοια αεροσκάφη και το διηπειρωτικό βομβαρδιστικό Β-21, είναι αυτό στο πιο προηγμένο στάδιο ανάπτυξης. "Υπάρχουν πέντε αεροσκάφη στη γραμμή παραγωγής στο Palmdale της Καλιφόρνια", δήλωσε ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Frank Kendall μόλις στις 20 Σεπτεμβρίου. Αλλά ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος, έχει πει τίποτα για τις διαστάσεις του αεροσκάφους, το βάρος, την ικανότητα ωφέλιμου φορτίου, τα όπλα και τα κύρια χαρακτηριστικά του.


Πέντε B-21 Raider Stealth Bombers είναι τώρα στην τελική φάση

Το Β-21 Raiders, θα μπορεί να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά ωφέλιμα φορτία. Είναι κατανοητό ότι κατασκευάζεται ένα βαρύ βομβαρδιστικό αεροσκάφος, για να έχει την πρόσβαση, το βεληνεκές και το ωφέλιμο φορτίο που απαιτείται, για τον μελλοντικό αγώνα υψηλών προδιαγραφών για να ανταποκρίνεται μέσα σε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο περιβάλλον. Ο στόχος είναι να «κρατηθεί οποιοσδήποτε στόχος σε κίνδυνο», ανεξάρτητα από το πόσο καλά αμύνεται. Το αεροσκάφος θα πρέπει να είναι «αποτελεσματικό για πολύ καιρό, καθώς εξελίσσεται η απειλή  και η ανοιχτή αρχιτεκτονική του, θα επιτρέπει συχνές και απρόσκοπτες, «σχεδόν plug-and-play» ενημερώσεις στις δυνατότητες του Β-21. 
 
 Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του νέου βομβιστή stealth, θα μπορούσαν να έρθουν ήδη από το 2022. Οι δοκιμαστικές πτήσεις αναμένονται στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. 

 Αξιωματούχοι περιγράφουν το Β-2121 Raiders ως το πιο προηγμένο βομβαρδιστικό μέχρι σήμερα, με σύνθετες πυρηνικές αποστολές μεγάλης εμβέλειας ενσωματωμένες στο αεροσκάφος του. Μπορεί ακόμη και να φέρει υπερηχητικά όπλα. 

Φυσικά, το B-21 θα είναι κάτι περισσότερο από ένα βομβαρδιστικό. Θα είναι τελικά μια προαιρετικά επανδρωμένη, πυρηνικά ικανή , πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων και πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) που θα επιτρέψει άλλες πλατφόρμες, ως μέρος μιας οικογένειας προηγμένων συστημάτων. 


Γιατί το Κινεζικό βομβαρδιστικό Xian H-20 είναι πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ;
Οι προδιαγραφές του βομβαρδιστικού αεροσκάφους H-20, παραμένουν υπό ανακεφαλαίωση, αν και οι τρέχουσες εικασίες της βιομηχανίας, δείχνουν ωφέλιμο φορτίο περίπου είκοσι έως σαράντα πέντε τόνων και λειτουργικό εύρος από 8.500 έως 12.500 χιλιόμετρα. 
 
Το βομβαρδιστικό είναι εγγυημένο, ότι θα πετάξει με υποηχητικές ταχύτητες και πιστεύεται ευρέως, ότι θα μεταφέρει έως και τέσσερις υπερηχητικούς πυραύλους επόμενης γενιάς, αλλά η πλήρης έκταση του οπλοστασίου του παραμένει ασαφής.

Το νέο βομβαρδιστικό, «θα είναι σε θέση να χτυπήσει στόχους σε μεγάλη απόσταση, ίσως στη δεύτερη αλυσίδα νησιών και πέραν αυτού. Αυτό σημαίνει, ότι θα απειλούσε περιουσιακά στοιχεία και ενδιαφέροντα των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό. Εάν το αεροσκάφος τεθεί σε λειτουργία, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι.

Η δεύτερη αλυσίδα νησιών, αναφέρεται συνήθως στο διάστημα, μεταξύ της Ιαπωνίας και της Μικρονησίας.

 Στο κινεζικό στρατιωτικό δόγμα, τα ύδατα και τα εδάφη στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Κίνας, χωρίζονται σε τρεις αλληλοσυνδεόμενες περιοχές, ή «αλυσίδες» , η έννοια της αλυσίδας των νησιών του Πεκίνου προσαρμόζεται από τη στρατηγική σκέψη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου των ΗΠΑ. 

Το H-20, μπορεί να απειλήσει τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία που λειτουργούν στη δεύτερη αλυσίδα, ιδίως συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Γκουάμ, με τρόπους που προηγουμένως δεν μπορούσε η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF).

 Ακόμα πιο ανησυχητικό για την Ουάσινγκτον, το βομβαρδιστικό αεροσκάφος H-20 θα έθετε το Πεκίνο σε εντυπωσιακή απόσταση από την τρίτη αλυσίδα νησιών, που ξεκινά χονδρικά από τα νησιά Aleutian και εκτείνεται πέρα ​​από τη Χαβάη. 



Υπερόπλο: Στη δημοσιότητα τα χαρακτηριστικά τoυ βομβαρδιστικού PAK-DA της Ρωσίας
Η Μόσχα ελπίζει, να ξεπεράσει τον αναδυόμενο βομβαρδιστικό B-21 stealth της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και το αντίστοιχο  στρατηγικό βομβαρδιστικό H-20 της Κίνας. Μάλιστα  ορισμένες αναφορές λένε, ότι το PAK DA μπορεί να τοποθετήσει τη Ρωσία ως παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία stealth bomber.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία ξεκίνησε την κατασκευή του μυστικού βομβαρδισμού PAK DA επόμενης γενιάς, ως μέρος μιας φαινομενικής στρατηγικής προσπάθειας για την εισαγωγή μιας νέας εποχής τεχνολογίας βομβαρδισμού stealth. Η Μόσχα ελπίζει να ξεπεράσει τον αναδυόμενο B-21 stealth βομβαρδιστικό της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και το στρατηγικό βομβαρδιστικό H-20 της Κίνας.

Το πρώτο πρωτότυπο PAK DA, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Αργότερα, περισσότερα πρωτότυπα αναμένεται να είναι έτοιμα για δοκιμές μέχρι τον Απρίλιο του 2023, κάτι που θέτει το πρόγραμμα παραγωγής του βομβαρδιστικού στο ίδιο σχεδόν αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα με το US B-21. 

Ενώ κατά την αρχική εξέταση, οι ορθογώνιοι είσοδοι μπορεί να φαίνονται λιγότερο κρυφοί από τις πιο στρογγυλεμένες εισόδους που φαίνονται στο B-2, το Ρωσικό βομβαρδιστικό φαίνεται να δημιουργεί μια διακριτή οριζόντια γραμμή ή σαφή γραμμική διαμόρφωση στις εισόδους και την άτρακτο, σε μια σαφή προσπάθεια μείωσης ή εξάλειψης, με αποτέλεσμα να κρατά το   ραντάρ εσωτερικά μεταξύ των εισόδων και της ατράκτου. Ακόμα κι αν είναι στρογγυλεμένο, είναι σαφώς σε λιγότερο οριζόντια και πιθανώς κρυφή θέση. 

Η ιδέα με αυτά τα είδη των βομβαρδιστικών stealth είναι όχι μόνο να αποφεύγει τα συστήματα ραντάρ παρακολούθησης, αλλά και να αποφεύγει ραντάρ εμπλοκής υψηλότερης συχνότητας, ακριβέστερο, διασφαλίζοντας ότι το αεροσκάφος δεν θα είναι μόνο δύσκολο ή αδύνατο να χτυπηθεί, αλλά και να παραμείνει εντελώς απαρατήρητο. Η ιδέα είναι για τους αντιπάλους «να μην γνωρίζουν καν ότι υπάρχει κάτι». Ένα αόρατο βομβαρδιστικό  μπορεί να το πετύχει εμφανιζόμενο ως «πουλί» ή «έντομο» στο εχθρικό ραντάρ.