Γιατί η Αλγερία επέλεξε να μην πάρει Ρωσικά μαχητικά Su-35



Η Αλγερινή Πολεμική Αεροπορία υπήρξε εδώ και αρκετό καιρό κορυφαίος πελάτης για σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων, με τον στόλο της χώρας να θεωρείται ως ο πιο ικανός στην Αφρική και τον αραβικό κόσμο. Η χώρα έχει επενδύσει ιδιαίτερα σε εναέρια μέσα πολέμου και αεράμυνας κατά την τελευταία δεκαετία, μετά από μια απροσδόκητη δυτική επίθεση στη γειτονική Λιβύη που οδήγησε τόσο το Αλγέρι όσο και το γειτονικό Κάιρο να αντιληφθούν μια επικείμενη απειλή για την ασφάλειά τους και να επενδύσουν σε σύγχρονα ρωσικά συστήματα εναέριου πολέμου.

 Η ραχοκοκαλιά του αλγερινού στόλου αποτελείται σήμερα από περίπου 72 μαχητικά βαρέων βαρών Su-30MKA Flanker, τα οποία εκτός από τα Su-35 που λειτουργούν από την Αίγυπτο θεωρούνται τα πιο ικανά μαχητικά στην αφρικανική ήπειρο. Αυτά υποστηρίζονται από μικρότερους αριθμούς ελαφρών μαχητικών MiG-29 και MiG-29M, μαχητικών Su-24M και αναχαιτιστικών βαρέων βαρών MiG-25. Η Αλγερία εδώ και καιρό εικάζεται ότι ενδιαφέρεται για την απόκτηση μαχητικών Su-35 «γενιάς 4+» από τη Ρωσία, τα οποία βασίζονται στο ίδιο αεροσκάφος Flanker με το Su-30, αλλά κάνουν μεγαλύτερη χρήση των σύνθετων υλικών και διαθέτουν ανώτερες μηχανές αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα και χαμηλότερη διατομή ραντάρ. Αν και υπήρξαν πολλές μη επαληθευμένες αναφορές για αλγερινή προσπάθεια απόκτησης των Su-35 με την πάροδο των ετών, η πιθανότητα να αποκτήσει το μαχητικό έχει μειωθεί όλο και περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Αλγερία ήταν ο πρώτος πελάτης για το βαρύ αναχαιτιστικό MiG-25 Foxbat, το οποίο ήταν το πιο ικανό αεροσκάφος της ΕΣΣΔ που προσφέρθηκε για εξαγωγή από την άποψη της απόδοσης του. Με τη Ρωσία να έχει τερματίσει την ανάπτυξη του πιο άμεσου μεταψυχρού διαδόχου του MiG-25, του MiG-31M, το Su-35 θεωρήθηκε για πολλά χρόνια το πιο ικανό αεροσκάφος για να αντικαταστήσει το Foxbat ως αναχαιτιστικό υψηλής αντοχής. Η απόκτηση του Su-35, το οποίο μπήκε σε υπηρεσία στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία από το 2014, θα ήταν μέρος μιας μακροχρόνιας τάσης προς την Αλγερία να αποκτήσει τα πιο ικανά Σοβιετικά και Ρωσικά μαχητικά και αναχαιτιστικά διαθέσιμα. 

Αντ' αυτού, ωστόσο, η Αλγερία αναμένεται να αποκτήσει το πιο ικανό μαχητικό Su-57 για να αντικαταστήσει τα MiG-25, ενώ θα αποκτήσει περισσότερα Su-30 για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα MiG-29'. Ορισμένοι παράγοντες φαίνεται να επηρέασαν την απόφαση αυτή, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν επενδύσει όλο και περισσότερο στην απόκτηση ή την ανάπτυξη τεχνολογιών μαχητικών πέμπτης και έκτης γενιάς, έναντι των οποίων το Su-57 θεωρείται πολύ πιο ικανό να αντέξει, με μια σειρά από τεχνολογίες έκτης γενιάς που αναπτύσσονται για τα νέα αεροσκάφη που κυμαίνονται από προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και drone wingmen σε υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους και κατευθυνόμενο αέρος αέρος APAA. Το Su-57 χτίστηκε με την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων έκτης γενιάς, εκείνα που η αλγερινή πολεμική αεροπορία αναμένεται να αποκτήσει θα έχουν πολύ περισσότερο χώρο για να ενσωματώσει τις αναβαθμίσεις από το Su-35 .

Για δυνατότητες «γενιάς 4++», η Αλγερία έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τα Su-30MKA με τεχνολογίες Su-35 για να επιτύχει ένα παρόμοιο πρότυπο. Αυτό θα περιλαμβάνει το ραντάρ Irbis-E, ή πιθανώς ένα πιο ικανό σχέδιο με βάση το ραντάρ AESA Su-57, καθώς και κινητήρες AL-41 που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παρέχουν ανώτερη αντοχή και επιδόσεις πτήσης. Νέοι αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα θα επέτρεπαν επίσης στα Su-30 της Αλγερίας να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικά μια σειρά από νέα πυρομαχικά, όπως τα R-37M υπερηχητικά βλήματα αέρος-αέρος, επιτρέποντάς τους να ασκήσουν έναν ευρύ έλεγχο περιοχής στον εγχώριο εναέριο χώρο πέρα από, αν χρειαστεί. 

Το γεγονός ότι η Αλγερία έχει βασίσει τις αμυντικές απαιτήσεις της στην ανάγκη να αντιμετωπίσει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ με στόλους υψηλών επιδόσεων, που θεωρούνται ότι αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της, είναι πιθανό να έχει κεντρικό ρόλο στην επιλογή του Su-57 πάνω από το Su-35 - όπως προηγουμένως είχε προτεραιότητα στην απόκτηση ακριβών MiG-25 για την αντιμετώπιση των δυτικών και ισραηλινών F-15 από το 1 Δεκαετία 970.