Άποψη ειδικού: Το Su-57 της Ρωσίας ξεπερνά τα μαχητικά πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ



Το υπερσύγχρονο μαχητικό Sukhoi Su-57 πέμπτης γενιάς της Ρωσίας υπερτερεί των αντιπάλων του στις ΗΠΑ σε οπλικά συστήματα, ρομποτική, ραντάρ και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Αλεξέι Λεόνκοφ στο TASS την Πέμπτη, σχολιάζοντας ισχυρισμούς κάποιων Δυτικών ΜΜΕ που στηρίζουν τα αμερικανικά αεροσκάφη F-22 και F-35. "Το Su-57 τους ξεπερνά μέχρι τώρα όσον αφορά το ποσό και την ποικιλομορφία του εξοπλισμού. 

Επιπλέον, οι τελευταίες λύσεις, όπως ο δεύτερος πιλότος ως σύστημα που διευκολύνει τον έλεγχο των αεροσκαφών και τις πολεμικές επιχειρήσεις, ένα σφαιρικό all-around ραντάρ που "βλέπει" τα πάντα και τα πρωτοποριακά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στο Su-57 αφήνουν τον αντίπαλο των ΗΠΑ πολύ πίσω", τόνισε ο ειδικός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν έμφαση στην υπερηχητική μετάκαυση, τη χαμηλή υπέρυθρη υπογραφή, την ευελιξία, τις σύντομες απογειώσεις, τα προηγμένα αεροναυτικά συστήματα, τις δυνατότητες πολλαπλών ρόλων και την κεντρική θέση του δικτύου ως σημαντικά κριτήρια για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, επεσήμανε.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιστεύεται ότι μόνο τα αεροσκάφη F-22 και F-35 μπορούν να αναφέρονται ως πέμπτης γενιάς, ωστόσο τα αεροσκάφη αυτά στερούνται χαμηλής υπογραφής ραντάρ και συνεπώς μπορούν να καταρριφθούν", τόνισε ο ειδικός.

"Η Δύση θα ήθελε να μας δει να υστερούμε, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Σαφής πρόοδος παρατηρείται στη Ρωσία όσον αφορά τόσο τα δικινητήρια όσο και τα μονοκινητήρια αεροσκάφη", υποστήριξε ο Λεόνκοφ. Το Sukhoi Su-57 είναι ένα ρωσικής παραγωγής μαχητικό πολλαπλών στροβίλων πέμπτης γενιάς που προορίζεται να καταστρέψει όλους τους τύπους αεροπορικών, επίγειων και ναυτικών στόχων. Το μαχητικό αεροσκάφος Su-57 διαθέτει τεχνολογία stealth με ευρεία χρήση σύνθετων υλικών.

Το αεροσκάφος είναι ικανό να επιτύχει υπερηχητική ταχύτητα πλεύσης και είναι εφοδιασμένο με τον πιο προηγμένο ενσωματωμένο ραδιοηλεκτρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού ενσωματωμένου υπολογιστή (του λεγόμενου ηλεκτρονικού δεύτερου πιλότου), με το εξελιγμένο σύστημα ραντάρ  και ορισμένες άλλες καινοτομίες, ιδίως εξοπλισμούς τοποθετημένους μέσα στην άτρακτο του.

Η αεροπορία της Ρωσίας θα λάβει 22 μαχητικά Su-57 μέχρι τα τέλη του 2024 και ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 76 μέχρι το 2028. Το πρώτο μαχητικό Su-57 παραδόθηκε στον ρωσικό στρατό το 2020. Η Ρωσική United Aircraft Corporation (μέρος της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας Rostec) παρουσίασε το υπερσύγχρονο ελαφρύ τακτικό αεροπλάνο Checkmate στη φετινή αεροπορική έκθεση MAKS. Το τελευταίο μαχητικό αιχμής της Ρωσίας αναμένεται να ανταγωνιστεί τα F-35A Lightning II της Αμερικής και το JAS-39 Gripen της Σουηδίας. Το Checkmate ενσωματώνει τα πιο πρόσφατα συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης ανοικτής αρχιτεκτονικής για την κάλυψη των απαιτήσεων του πελάτη και των μοναδικών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Ο υπερσύγχρονος ελαφρύς τακτικός μαχητής αναμένεται να πάει στους ουρανούς για πρώτη φορά το 2023.

ΠΗΓΗ: tass.com