Από τις αρχές του έτους 27 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 72 τραυματίστηκαν στη Συρία – Αναλυτικά οι απώλειες



Ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφεραν ότι εξέπνευσε στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν ένας Τούρκος στρατιώτης που τραυματίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην υπό τουρκικό έλεγχο επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Στις 15 Οκτωβρίου, ακτιβιστές του SOHR ανέφεραν ότι τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στον κόμβο Καφρέια στο Μααράτ Μισρίν στην επαρχία Ιντλίμπ. Το τάγμα «Ανσάρ Άμπου Μπακρ αλ Σιντίκ» (συνδέεται με την Αλ Κάιντα) ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 έως τα μέσα Οκτωβρίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε περισσότερες από 26 επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών, επιθέσεις με κατευθυνόμενες ρουκέτες και ρουκέτες μικρού βεληνεκούς και πυροβολισμούς.

Από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 27 Τούρκοι στρατιώτες και αξιωματικοί και άλλοι 72 τραυματίστηκαν.

Οι επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από τον Ιανουάριο του 2021 έως τα μέσα Οκτωβρίου, κατανεμήθηκαν ως εξής:

• Κουρδικές δυνάμεις και συνδεδεμένοι πυρήνες στην ύπαιθρο του βόρειου και ανατολικού Χαλεπίου: 13 επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν 11 Τούρκοι στρατιώτες και άλλοι 39 τραυματίστηκαν.

• Τάγμα «Ανσάρ Άμπου Μπακρ αλ Σιντίκ» στην επαρχία Ιντλίμπ: Επτά επιθέσεις που άφησαν νεκρούς εννέα Τούρκους στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλους 18.

• Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σε επαρχίες Χασάκα και Ράκα: Έξι επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν επτά Τούρκοι στρατιώτες και άλλοι 16 τραυματίστηκαν.

Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες των επιθέσεων κατά των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία το 2021 θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:

• 3 Φεβρουαρίου: Τούρκος λοχίας πέθανε από τα τραύματα που υπέστη σε ένοπλη επίθεση λίγες μέρες νωρίτερα σε τουρκική θέση στην περιοχή Αμπού αλ-Ζουμπέιρ στη δυτική ύπαιθρο της Ιντλίμπ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το τάγμα τζιχαντιστών «Ανσάρ Άμπου Μπακρ αλ Σιντίκ».

• 4 Φεβρουαρίου: Ένας Τούρκος αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος μονάδας μηχανικού και αποναρκοθέτησης του τουρκικού στρατού σκοτώθηκε στην πόλη Αλ Μπαμπ στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, ενώ προσπαθούσε να εξουδετερώσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

• 19 Μαρτίου: Ένας Τούρκος αξιωματικός σκοτώθηκε σε συγκρούσεις και ανταλλαγή βομβαρδισμών μεταξύ των SDF από τη μια πλευρά, και των τουρκικών δυνάμεων και των μονάδων πληρεξουσίων τους από την άλλη, στην πρώτη γραμμή του χωριού Σαΰντα στην ύπαιθρο της Αΐν Ίσσα στην επαρχία της Ράκα.

• 7 Απριλίου: Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό κουρδικών δυνάμεων σε τουρκικές στρατιωτικές θέσεις στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.

• 10 Μαΐου: Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στον δρόμο μεταξύ Καφρ Λουσίν Kafr και συνοριακού περάσματος Μπαμπ αλ Χάουα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στα βόρεια της επαρχίας Ιντλίμπ, καθώς η έκρηξη είχε στόχο μια τουρκική στρατιωτική φάλαγγα επτά οχημάτων. Το τάγμα «Ανσάρ Άμπου Μπακρ αλ Σιντίκ» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

• 3 Ιουνίου: Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση κουρδικών δυνάμεων στο μέτωπο Μπουρ Χαϋντέρ στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.

• 24 Ιουλίου: Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση κουρδικών δυνάμεων στο στρατιωτικό τους όχημα στο μέτωπο Χαζαουάν στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου.

• 20 Αυγούστου: Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό από μαχητές των SDF, που στόχευσαν ένα στρατιωτικό όχημα κοντά στην Αλίγια στη Ρας αλ Αΐν.

• 7 Σεπτεμβρίου: Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από ρουκέτες από κουρδικές δυνάμεις στην τουρκική βάση στο χωριό Αλ Γιασίλι στην ύπαιθρο της Αλ Μπαμπ στο βορειοανατολικό Χαλέπι.

• 10 Σεπτεμβρίου: Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στον δρόμο μεταξύ Ιντλίμπ και Μπινίς. Το τάγμα «Ανσάρ Άμπου Μπακρ αλ Σιντίκ» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

• 3 Οκτωβρίου: Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε ένοπλη επίθεση σε τουρκικό ημιφορτηγό στη βόρεια Αρέχα. Το τάγμα ««Ανσάρ Άμπου Μπακρ αλ Σιντίκ» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

• 7 Οκτωβρίου: Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε ένοπλη επίθεση των Απελευθερωτικών Δυνάμεων της Αφρίν στο αυτοκίνητό τους στην περιοχή Σουάυς στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.

• 10 Οκτωβρίου: Δύο Τούρκοι στρατιώτες των δυνάμεων ειδικής αποστολής πέθαναν από τα τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση των Απελευθερωτικών Δυνάμεων της Αφρίν στο αυτοκίνητό τους στο δρόμο προς το Σαντάφ, κοντά στην πόλη Μάρε στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.

• 15 Οκτωβρίου: Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στον κόμβο Καφρέια στο Μααράτ Μισρίν στην επαρχία Ιντλίμπ. Το τάγμα ««Ανσάρ Άμπου Μπακρ αλ Σιντίκ» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.