Γείτονες μην ξύνεστε στην γλίτσα του τσομπάνη



Μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να πυροδοτηθεί είτε σκόπιμα ή τυχαία. Θα μπορούσαμε να πάνε σε πόλεμο για μια διαμάχη τύπου Ιμίων στο Αιγαίο, ή με μια κλιμάκωση μετά από αεροπορικό ή ναυτικό ατύχημα ή σε μια προσπάθεια για να κατευνάσει την εσωτερική αναταραχή η Τουρκία. 

Γράφει ο Υποναύαρχος ε.α.Δημήτρης Τσαϊλάς 

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι σε όλα τα παραπάνω σενάρια, η Τουρκία θα ήταν ο επιτιθέμενος. Σε αντίθεση με την Άγκυρα, η Αθήνα δεν έχει ρεβιζιονιστικές ή επεκτατικές βλέψεις. Η Ελλάδα δεν εργαλειοποιεί τους παράνομους μετανάστες για να πιέσει την Τουρκία σε παραχωρήσεις. Η Ελλάδα δεν παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας με οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη. Η Ελλάδα δεν στέλνει πλοία έρευνας, συνοδευόμενα από πολεμικά πλοία, στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες άλλων χωρών.

Μια ένταση κλιμακούμενη σε σύγκρουση θα διαρκούσε πιθανότατα από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Η εξωτερική πίεση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επέτρεπε εκτεταμένες εχθροπραξίες. Επομένως όσο πιο σύντομος είναι ο πόλεμος, τόσο πιο επικεντρωμένος θα είναι πρώτα στον αέρα και μετά στη θάλασσα. Εν τω μεταξύ, ένας πόλεμος σε ηπειρωτικά εδάφη είναι λιγότερο πιθανός, καθώς θα απαιτούσε δέσμευση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων. 

Άρα θα προσπαθήσουν πρώτα να επιτύχουν αεροπορική υπεροχή, καθώς όποιος καταφέρει να κυριαρχήσει στους ουρανούς θα έχει αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα έναντι του άλλου. 

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει πληγεί καθώς τα αεροσκάφη δεν συντηρούνται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, και μεγάλο ποσοστό προσωπικού έχει εκδιωχθεί, προκαλώντας πτώση της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Στο Πολεμικό Ναυτικό δεν εγκαταλείψαμε τον σταθεροποιητικό ρόλο στο Αιγαίο, παραμελώντας τη στρατιωτική ισορροπία. Έτσι αθόρυβα σε κάθε κατηγορία το Πολεμικό Ναυτικό συνδυάζει την τεκμαρτή αριθμητική ισορροπία με ένα σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα από πλοίο σε πλοίο πάνω από το Τουρκικό ναυτικό. 

Τέλος μια αναμέτρηση στο πεδίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως πολλές φορές απειλούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί ή μάλιστα να ξεκινήσει από την Κύπρο. Από την τουρκική εισβολή το 1974, η Κύπρος είναι διχοτομημένη. Ένας πόλεμος θα μπορούσε να προσφέρει στο Ελληνισμό τη δικαιολογία να ενωθεί και πάλι το νησί.