ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΒΡΟΥ



Κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστο Γκόκα και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, αναφορά με θέμα “Ωράριο εργασίας Στρατιωτικών Μονάδων Έβρου” με αφορμή τις επιστολές της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.) μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Σκοπός της υπόψη αναφοράς είναι η υπενθύμιση στον Υπουργό των υποχρεώσεών του απέναντι στα στελέχη των ΕΔ όσον αφορά στην τήρηση του ωραρίου εργασίας, προκειμένου να προβεί στην επίλυση των υπαρχόντων -πάνω από ένα έτος- προβλημάτων το ταχύτερο δυνατόν ώστε να αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη και η οικογενειακή γαλήνη των στελεχών των ΕΔ. 

Το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, τριβής και αντιπαραθέσεων διαχρονικά. Όντως τα στελέχη των ΕΔ δεν αμείβονται με βάση την υπέρβαση του ημερησίου ή εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όντως υπάρχει μία άδικη αντιμετώπισή τους από την πολιτεία, συγκρινόμενοι με αντίστοιχες εργασιακές ομάδες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αν και το επάγγελμα του στρατιωτικού θεωρείται λειτούργημα, ξεπερνά όμως τα όρια της καλώς εννοούμενης εργασίας, στο πλαίσιο του όρκου ενός εκάστου εκ των στελεχών των ΕΔ προς την πατρίδα. Εντούτοις, τα στελέχη, αντιμετωπίζοντας πληθώρα άλλων ζητημάτων – προβλημάτων, υπό το ανθρώπινο πρίσμα λειτουργίας, η πολιτεία θα έπρεπε να επανεξετάσει τον τρόπο ανταποδοτικής ή πραγματικής αμοιβής των στελεχών, καθώς και την περαιτέρω στελέχωση ή εναλλαγή προσωπικού των ακριτικών μονάδων που σηκώνουν μεγάλο φόρτο της ακριτικής υβριδικής επιθετικότητας έξωθεν.

Εδώ όμως, στην περίπτωση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την υπέρ του έτους εμπλοκή των στρατιωτικών στον Έβρο, νυχτερινή απασχόληση – εμπλοκή στο μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση της κατάστασης από την πολιτεία είναι απαράδεκτη, καταστρατηγώντας κάθε σχετικό θεσμικό πλαίσιο, παρά και τις δικές μας κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, μέσω κατάθεσης ερωτήσεων και αναφορών για το ίδιο θέμα. Λόγω του μεταναστευτικού και όχι μόνο, το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις στελεχών, μπορεί να ξεπεράσει και τις εβδομήντα (70) ώρες ανά εβδομάδα, περιορίζοντας έτσι τις ώρες ανάπαυσης και τον ελεύθερο χρόνο τους, διακυβεύοντας σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια του προσωπικού και την αποδοτική συμβολή του στο αξιόμαχο των ΕΔ.

Αν και το ζήτημα της υπερωριακής απασχόλησης δεν κρίνεται εύκολο να επιλυθεί άμεσα σε συλλογικό επίπεδο για το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, εντούτοις κρίνεται επιβεβλημένη, στο πλαίσιο της δίκαιης αντιμετώπισης του προσωπικού, η καταβολή των αποζημιώσεων για τη νυχτερινή εργασία και των υπηρεσιών του μεταναστευτικού, που είναι σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κύριε Υπουργέ, καλείσθε να λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω ζητήματα του ωραρίου εργασίας και των εκκρεμών αποζημιώσεων, προκειμένου να αποκαταστήσετε τις αδικίες που γίνονται στο υπόψη προσωπικό.

Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας!!!

Για τον Τομέα Άμυνας
Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής