Βρετανός στρατηγός εγείρει κίνδυνο σύγκρουσης με τη Μόσχα και καλεί το Λονδίνο να παραμείνει «επιφυλακτικό»



Καθώς τα βρετανικά στρατεύματα αποστέλλονται στα πολωνικά σύνορα, ο αρχηγός του επιτελείου Νικ Κάρτερ είπε ότι το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σύγκρουσης με τη Ρωσία εάν «υπολογιστεί λάθος». 

Η ανάδυση ενός «πολυπολικού κόσμου» από τις στάχτες του διπολικού διεθνούς συστήματος του Ψυχρού Πολέμου οδήγησε σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των εθνών, τα οποία μπορούν εύκολα να δουν το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και άλλα δυτικά κράτη και τη Ρωσία να εναντιώνονται μεταξύ τους, στρατηγός Sir Nick Carter είπε στο Times Radi.

«Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο πολύ πιο ανταγωνιστικό από ό,τι πριν από 10 ή 15 χρόνια», είπε ο στρατηγός τεσσάρων αστέρων, προσθέτοντας ότι «η φύση του ανταγωνισμού μεταξύ κρατών και μεγάλων δυνάμεων οδηγεί σε μεγαλύτερες εντάσεις». Ο Νικ Κάρτερ, 62 ετών, θρήνησε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με κάποιους τρόπους, λέγοντας ότι «πολλά από τα παραδοσιακά διπλωματικά εργαλεία και μηχανισμούς με τα οποία μεγαλώσαμε εσείς και εγώ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δεν υπάρχουν πλέον». 

Χαρακτήρισε επίσης την τρέχουσα κατάσταση «πραγματική πρόκληση», προσθέτοντας ότι χωρίς αυτούς τους διπλωματικούς μηχανισμούς ο κίνδυνος είναι «μεγαλύτερος». Ο στρατηγός προειδοποίησε ιδιαίτερα τους πολιτικούς ότι η «φύση» ορισμένων από τις πολιτικές τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία «η κλιμάκωση οδηγεί σε λάθος υπολογισμό». Ως εκ τούτου, ένιωθε ότι ο κίνδυνος πολέμου με τη Ρωσία ήταν μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην καριέρα του. Ως εκ τούτου, κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει «επιφυλακτικό».

Οι δηλώσεις γίνονται καθώς το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στρατιώτες είχαν σταλεί στην Πολωνία για να μελετήσουν πώς θα μπορούσαν να παράσχουν «τεχνική υποστήριξη» στη Βαρσοβία  εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία . Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak επιβεβαίωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα βοηθήσουν την Πολωνία να εμποδίσει τους μετανάστες να διασχίσουν το έδαφός της. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να κατηγορήσει την κρίση στον «υβριδικό πόλεμο» του Μινσκ, κατηγορώντας τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες να επιχειρήσουν μια νέα διαδρομή προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της επικράτειάς της. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι πλέον πρόθυμη να βοηθήσει την ΕΕ να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών στην Πολωνία.

ΠΗΓΗ:francais.rt.com