ΚΙΝΑΛ: Εκπαίδευση στελεχών των ΕΔ στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ)



Η φοίτηση στελεχών των ΕΔ στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) με φυσική παρουσία τον Νοέμβριο τρέχοντος έτους στη Θεσσαλονίκη, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και με βάση τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγειονομική ασφάλεια του ίδιου του εκπαιδευόμενου προσωπικού. Παράλληλα, λόγω της φοίτησης των εκπαιδευτικών αντικειμένων (Διεθνείς Σχέσεις), η φυσική παρουσία των Σπουδαστών δεν κρίνεται απαραίτητη, για το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων εκπαίδευσης, όταν μάλιστα η τηλεκπαίδευση μέσω διαδικτυακών πλατφορμών έχει εφαρμοστεί στο πρόσφατο παρελθόν, στη διάρκεια της πανδημίας, με επιτυχία.

Η απάντηση του ΥΕΘΑ στην ερώτηση που καταθέσαμε εμπεριέχει μεγάλη εσωστρέφεια, δεν δίνει λύση και προκειμένου να εκφράσουμε την ανησυχία μας και να προβούμε σε συγκεκριμένη πρόταση επί του θέματος, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα:

“Με την πανδημία να σαρώνει την Βόρεια Ελλάδα, τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα από την αρχή της πανδημίας και το ποσοστό του εμβολιασμού στους υπηρετούντες στους τρείς Κλάδους των ΕΔ (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ) να είναι πολύ χαμηλό, το ΥΠΕΘΑ και προσωπικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αρνούνται να συνδράμουν στην πρόσφατη παρέμβαση του Γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεκέρογλου και του βουλευτή του Κινήματος Γιώργου Φραγγίδη, σε σχέση με την προοπτική να διοργανωθεί διαδικτυακή εκπαίδευση για τους σπουδαστές της ΑΔΙΣΠΟ, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού προγράμματος του ΓΕΕΘΑ από άποψη συμμετοχής σπουδαστών (σχεδόν 250), το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα σε μια στιγμή τρομακτικής επιδείνωσης του επιδημιολογικού φορτίου στην Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα εν γένει.

Η ευθύνη για το προσωπικό μας και η προστασία της υγεία του, αλλά και της υγείας τω οικογενειών τους, επιβάλει την υιοθέτηση ευέλικτων εκπαιδευτικών λύσεων και αποτελεσματικών εκπαιδευτικών πρακτικών που προσφέρει η σύγχρονη τηλεκπαίδευση επ’ ωφελεία της Στρατιωτικής Υπηρεσίας.

Η εκπαίδευση στην ΑΔΙΣΠΟ είναι υποχρεωτική και θα μπορούσε, λόγω αντικειμένου, που είναι παραπλήσιο με αυτό της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), να υλοποιηθεί ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, όπως ήδη γίνεται για σπουδαστές της ΣΕΘΑ τα τελευταία χρόνια με πολλαπλά οφέλη για την υπηρεσία. Εναλλακτικά, η διαδικτυακή παρακολούθηση δύναται να υλοποιηθεί για αδιαβάθμητα θέματα, που αποτελούν και την πλειοψηφία, ενώ για τα διαβαθμισμένα κρίνεται σκόπιμη η φυσική παρουσία των σπουδαστών, επιμερίζοντάς τους σε μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων.

Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης η οποία βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ενσκήψουν με περισσότερη σοβαρότητα και λογική σε αυτό το σοβαρό θέμα, που θα μπορούσε να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.”

Απτχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής