Πολεμική ρητορική ΝΑΤΟ προς Μόσχα



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε διαφάνεια όσον αφορά τα αμυντικά της σχέδια κάλεσε το ΝΑΤΟ τη Ρωσία, μετά την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία.

«Διαπιστώνουμε ασυνήθιστη συγκέντρωση στρατιωτικών τμημάτων και γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είχε αξιοποιήσει κατά το παρελθόν τέτοιου είδους στρατιωτικές μεθόδους πριν πραγματοποιήσει επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας», είπε χθες στις Βρυξέλλες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Μόσχα απορρίπτει τις ανησυχίες αυτές της Δύσης, χαρακτηρίζοντάς τες «κινδυνολογία» και αντιτείνοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει επίσης ενισχύσει τις αμυντικές του δραστηριότητες στην περιοχή.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Στόλτενμπεργκ με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας στη βελγική πρωτεύουσα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας προτού η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα, σε μικρή απόσταση από την περιοχή του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, πόλεις ελεγχόμενες από ρωσόφωνους αυτονομιστές. Οι κινήσεις αυτές γίνονται τη νύχτα, ώστε να περνούν απαρατήρητες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στη συνοριακή ζώνη. Εκπρόσωπος του γ.γ. του ΝΑΤΟ εξήγησε ότι η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων είναι επικίνδυνη, καθώς μειώνει τον χρόνο απόκρισης απέναντι σε ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια.

Η βρετανική κυβέρνηση, διά στόματος εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ, χαρακτήρισε την κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας «ανησυχητική», υπογραμμίζοντας ότι η Βρετανία θα στηρίξει το Κίεβο «απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα». Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα τους Ευρωπαίους συμμάχους της για πληροφορίες περί προετοιμασιών της Μόσχας για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Τις ανησυχίες της Δύσης απέρριψε σε παρέμβασή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας μάλιστα την ενόχλησή του για τις ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν πλοία του ΝΑΤΟ στα ανοικτά της κατεχόμενης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα.