Ρωσικές αιχμές κατά Τουρκίας για τη στρατιωτική συνεργασία με Ουκρανία



Νέα προειδοποίηση για τη συμβολή της Τουρκίας στην κρίση με την Ουκρανία απηύθυνε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ρωσική πλευρά κάλεσε να αντιμετωπιστούν με τη μέγιστη σοβαρότητα οι ανησυχίες της ως προς την τουρκο-ουκρανική συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας, η οποία συμβάλει μεταξύ άλλων στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο υπουργών είχε η τουρκική πλευρά και ότι κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια και τον Καύκασο, ωστόσο αναλυτικά συζητήθηκε κι η κατάσταση στην περιοχή με έμφαση στην Ουκρανία.

Η επιλογή του Κιέβου «για κλιμάκωση της έντασης στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενισχυόμενη από τους δυτικούς εταίρους, απειλεί με επικίνδυνη αποσταθεροποίηση της κατάστασης», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Τούρκο ομόλογό του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά της Τουρκίας, το μόνο που επισημάνθηκε εκ μέρους τουρκικού ΥΠΕΞ ήταν ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα.