«Σφαγή» στην Τουρκία για το άρμα μάχης ΑλτάιΕπίθεση κεμαλιστών στην κυβέρνηση

Σκούρα τα πράγματα για το τουρκικό εγχώριο άρμα μάχης Αλτάι. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν την τουρκική κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην παραγωγή των κύριων αρμάτων μάχης Altay (MBT) κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην επιτροπή σχεδίου και προϋπολογισμού του κοινοβουλίου στις 16 Νοεμβρίου.

Ο Özgür Ceylan και ο Polat Şaroğlu, βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθύμισαν ότι η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) είπε ότι οι παραδόσεις του Altay στον στρατό θα ξεκινούσαν εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης της 9ης Νοεμβρίου 2018 ανάμεσα στην Τουρκία και τον Κατάρ με την κοινοπραξία BMC.

Από τότε, οι ημερομηνίες παράδοσης αλλάζουν συνεχώς και δεν υπάρχει ακόμη άρμα, κατήγγειλαν.

Επανέλαβαν επίσης τη μακροχρόνια κριτική του CHP για τη μεταβίβαση του δικαιώματος λειτουργίας του εθνικού εργοστασίου δεξαμενών και παλετών της Τουρκίας στην BMC για 25 χρόνια.

Το Altay πρόκειται να παράγεται στο εργοστάσιο στη Sakarya στην περιοχή του Μαρμαρά, όπου παράγονται τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Fırtına και το οποίο πραγματοποιεί συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο Ahat Andican από το αντιπολιτευόμενο «Kαλό Kόμμα» απέρριψε την πιθανότητα να τροφοδοτηθεί το Altay με κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων που αναπτύχθηκαν στη Νότια Κορέα, καθώς τεχνικά προβλήματα έχουν αποκλείσει τη χρήση τους στο K2 Black Panther MBT.

Η Τουρκία και η Νότια Κορέα υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για κορεατικές μηχανές για άρματα μάχης Altay, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 22 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο όμιλος Doosan της Νότιας Κορέας και η S&T Dynamics θα μεταφέρουν αρχικά περιορισμένο αριθμό κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων για δοκιμή σε πρωτότυπα Altay.

Αν ποτέ βγει σε μαζική παραγωγή, το τανκ προβλέπεται να έχει όπλο λείας κάνης 120 χιλιοστών και θα περιλαμβάνει αμυντικά στοιχεία ΡΒΧΠ, για την προστασία του από χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά όπλα. Η προγραμματισμένη μέγιστη ταχύτητα της πρώτης παρτίδας έχει οριστεί στα 65 χιλιόμετρα την ώρα (40 mph), που παρέχεται από έναν κινητήρα 1.500 ίππων (1.100 kW) και να μπορούν να λειτουργούν κάτω από 4 μέτρα νερού.

Κατά την κίνηση με υψηλές ταχύτητες, για την αποφυγή αντιαρματικών επιθέσεων, το ξαφνικό φρενάρισμα και οι ελιγμοί σε σοβαρές γωνίες είναι δυνατότητες που ελήφθησαν υπόψη από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Ένας απομονωμένος θάλαμος πυρομαχικών έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το πλήρωμα, μαζί με συστήματα καταστολής πυρκαγιάς και εκρήξεων που πρέπει να ενεργοποιούνται όταν χτυπηθεί ή όταν το άρμα εμπλέκεται σε ατύχημα. Η δεξαμενή θα είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες για την ανίχνευση μολυσμένου αέρα από χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Το τανκ έχει επίσης ικανότητα εμπλοκής κυνηγού-δολοφόνου.