Σε «Σούδα του Βορρά» μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη και προκαλεί νευρική κρίση στην Άγκυρα



Αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη - Εκατοντάδες ελικόπτερα, άρματα μάχης, πυροβόλα και drones προωθήθηκαν σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σε «Σούδα του Βορρά» μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη, με το λιμάνι της πόλης να βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν τον Οκτώβριο ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάιο με τη μεγάλη άσκηση Defender Europe 2021, στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις από δεκάξι χώρες. Τα φώτα, βέβαια, έπεσαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου το θηριώδες καταμαράν USNS Yuma αποβίβασε έναν τεράστιο αριθμό δυνάμεων, προκαλώντας νευρική κρίση στην Άγκυρα. Η εικόνα αυτή επαναλήφθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου το Yuma επέστρεψε, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τη μεγαλύτερη απόβαση αμερικανικών δυνάμεων που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες ελικόπτερα, άρματα μάχης, πυροβόλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και πολυάριθμο προσωπικό των ΗΠΑ προωθήθηκαν μέσω της Αλεξανδρούπολης στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Σχεδόν έναν χρόνο τώρα, αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συστηματικά το λιμάνι που έχει αναδειχθεί σε σημαντικότατο κόμβο για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού αλλά και του προσωπικού που θα φτάνει στην Αλεξανδρούπολη, παραμένει για αρκετές εβδομάδες στην Ελλάδα, καθώς τα δύο Επιτελεία σχεδιάζουν σειρά ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στην ευαίσθητη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 Hell και Leopard 2 A4 του ελληνικού στρατού «πολεμούν» απέναντι στα αμερικανικά M1A2 Abrams που σαρώνουν το πεδίο βολής της Ξάνθης.

Ο Διαγωνισμός Αρμάτων Μάχης αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές ασκήσεις του Στρατού Ξηράς, με ελληνικά και αμερικανικά πληρώματα να συναγωνίζονται σε βολές με πραγματικά πυρά, οδήγηση ακριβείας, αντικατάσταση ερπυστριών, ανάκτηση άρματος έπειτα από πλήγμα και άλλα εξίσου απαιτητικά σενάρια. Είναι η τρίτη φορά μέσα στο 2021 που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν ελληνικές εγκαταστάσεις στη Θράκη και εκπαιδεύονται μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους, γεγονός που προκαλεί νευρική κρίση στην Άγκυρα. Ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν κατάφερε να κρύψει την οργή του για την παρουσία τόσο ισχυρών δυνάμεων σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, εγείροντας το θέμα τόσο στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν όσο και με τον Εμανουέλ Μακρόν στη Ρώμη.