Σ.Σοϊγκού: «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τεστάρουν τις δυνάμεις μας στην Μαύρη Θάλασσα»

Σ.Σοϊγκού: «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τεστάρουν τις δυνάμεις μας στην Μαύρη Θάλασσα»Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε ότι πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα προσπαθούν να τεστάρουν τη δύναμη της ρωσικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

«Λοιπόν, ξέρετε όταν το βλέπουμε αυτό: όταν ένα πολεμικό πλοίο που ανήκει σε μια μη περιφερειακή δύναμη εισέρχεται στη Μαύρη Θάλασσα και καταλαβαίνουμε ότι φέρει όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, όταν βλέπουμε ότι αυτά τα όπλα βρίσκονται πάνω του και δεν πρόκειται για… τουριστική περιοδεία, φυσικά, έχουμε τα μάτια στραμμένα πάνω του το παρακολουθούμε στενά και καταλαβαίνουμε ότι οποιαδήποτε πρόκληση είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή, όπως συνέβη πρόσφατα με ένα βρετανικό αντιτορπιλικό και, φυσικά, πρέπει να αποτρέψουμε τέτοια πράγματα» σημείωσε ο Σοϊγκού σε ρωσικό δίκτυο. 

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ρωσικό πολεμικό πλοίο φαίνεται ότι έριξε προειδοποιητικές βολές σε βρετανικό αντιτορπιλικό.

«Για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτή είναι, φυσικά, σχεδόν μια συνεχής προσπάθεια να μας δοκιμάσουν για να δούμε πόσο είμαστε προετοιμασμένοι και πόσο αποτελεσματικά έχουμε δημιουργήσει το σύστημά μας κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας και γενικά στο νότο της χώρας μας», είπε ο Σοϊγκού.

Όπως τόνισε ο Ρώσος αρχηγός Άμυνας, «δεν είναι μόνοι σε τέτοιες δοκιμές δύναμης και τέτοιες προσεγγίσεις». «Όπως καταλαβαίνω, στη συνέχεια σχεδιάζουν ασκήσεις με τους γείτονές μας, ασκήσεις με το γεωργιανό και το ουκρανικό ναυτικό. Αλλά και εμείς πραγματοποιούμε ασκήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», διεμήνυσε ο Ρώσος αρχηγός άμυνας. 

Στην παρούσα φάση δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα: η ναυαρχίδα Mount Whitney και το αντιτορπιλικό Porter. Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στη Μαύρη Θάλασσα για κοινές επιχειρήσεις με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή.