Ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑΤο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.

Ελληνοτουρκικά: Αιφνίδια κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ με την Τουρκία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζει ανησυχία για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Ελληνοτουρκικά: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε με νέα τοποθέτηση να απελευθερωθεί άμεσα τον Οσμάν Καβαλά. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία. Όλα αυτά έπειτα από ηχηρή απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία, αναφορικά με της υποτιθέμενες προσπάθειες της γειτονικής χώρας για ειρήνη.

«Οι ΗΠΑ καλούν και πάλι την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Καβαλά, οι ψευδείς κατηγορίες εναντίον του, η συνεχιζόμενη κράτηση του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης, μεταξύ άλλων μέσω της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν το σεβασμό για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία», ήταν τα λόγια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα μάλιστα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πολιτικών, επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους.

Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδεις για κάθε υγιή δημοκρατία. Οι ΗΠΑ καλούν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον (Οσμάν) Καβαλά».

Σημειώνεται πως το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Οσμάν Καβαλά, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταδικασθεί.

Πολλοί θεωρούν πως οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε στάδιο εξομάλυνσης. Πλέον, το «μπαλάκι» βρίσκεται στον Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη