Η έκθεση που «καίει» την Τουρκία για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη



Τα στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες της επιχείρησης "Irini" αναφέρει η έκθεση του Οκτωβρίου.

Το βασικό καθήκον της εν λόγω επιχείρησης είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Στα δευτερεύοντα καθήκοντα συμπεριλαμβάνεται η εντολή να συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων του ΟΗΕ για την πρόληψη της παράνομης εξαγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη, στη διακοπή ενός επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, στην ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπαίδευση της λιβυκής Ακτοφυλακής και του Ναυτικού.

Η επιχείρηση "Irini" είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που εφαρμόζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και το κάνει με αποτελεσματικό, αμερόληπτο και ισορροπημένο τρόπο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Από την έναρξή της, η επιχείρηση "Irini" έχει επιβιβαστεί και επιθεωρήσει 20 ύποπτα πλοία. Ένα από τα 20 σκάφη εξετράπη σε λιμάνι κράτους μέλους της ΕΕ όπου κατασχέθηκε το φορτίο του. Σε έξι περιπτώσεις, ένα κράτος (Τουρκία) αρνήθηκε τη συγκατάθεση για επιβίβαση και επιθεώρηση ύποπτων σκαφών. 4.498 εμπορικά πλοία έχουν διερευνηθεί ενώ σε 201 πλοία έχουν γίνει επισκέψεις με τη συγκατάθεση του πλοιάρχου τους (οι λεγόμενες φιλικές προσεγγίσεις).

Επιπλέον, η επιχείρηση "Irini" ερεύνησε 634 ύποπτες πτήσεις, 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια και παρείχε 31 ειδικές εκθέσεις στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη, 26 από τις οποίες αναφέρονταν σε παραβιάσεις ή πιθανές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και των δραστηριοτήτων παράνομου εμπορίου πετρελαίου στη Δύση και στα Ανατολικά της χώρας. Επίσης, η επιχείρηση εξέδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου 51 συστάσεις επιθεώρησης ύποπτων σκαφών σε λιμάνια των κρατών μελών της ΕΕ, εκ των οποίων οι 42 πραγματοποιήθηκαν.

Ειδικότερα, κατά τον μήνα Οκτώβριο, η επιχείρηση "Ιrini" διερεύνησε 496 εμπορικά πλοία μέσω ασυρμάτου (από 4.498), πραγματοποίησε 18 επισκέψεις σε πλοία με τη συγκατάθεση του πλοιάρχου (από 201).

Τον Οκτώβριο, η Επιχείρηση παρακολούθησε επίσης 22 ύποπτες πτήσεις (από τις 634) και συνέχισε να παρακολουθεί 25 αεροδρόμια και 16 λιμάνια (και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου). Παράλληλα, η Επιχείρηση εξέδωσε 5 (από τις 51) συστάσεις επιθεώρησης ύποπτων σκαφών σε λιμάνια κρατών μελών της ΕΕ ενώ 2 (από τις 42) ολοκληρώθηκαν.

Τέλος, όλες οι επιθεωρήσεις ή οι φιλικές προσεγγίσεις πραγματοποιούνται πάντα σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ