Λιβύη: Η Τουρκία αρνείται και επίσημα να αποσύρει τα στρατεύματα και τους μισθοφόρους της



Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη έχει ξεκινήσει. Η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε την υποστήριξή της σε αυτό το αναμενόμενο δημοκρατικό γεγονός και την απέλαση μισθοφόρων από τη χώρα το συντομότερο δυνατό. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία επιμένει να παρεμποδίζει αυτές τις προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή. Αγνοεί όλες τις προσπάθειες και τις διεθνείς διασκέψεις για την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ως το μόνο μέσο για ασφαλή και φυσική δημοκρατική αλλαγή.

Όπως αναφέρει το Libya Review, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Λιβύη συνδέεται με μια συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση. Αντιτάχθηκε δε στον χαρακτηρισμό των Τουρκικών στρατευμάτων ως ξένων δυνάμεων και την τοποθέτηση τους στο επίπεδο των μισθοφόρων άλλων χωρών στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Λιβύη ως «δύναμη σταθερότητας».

Αυτή ήταν μια σαφής αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης του Παρισιού σχετικά με την έκκληση για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων, σύμφωνα με το σχέδιο της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 (JMC). Επιπλέον ο κ. Καλίν – επιχειρώντας ίσως έναν αντιπερισπασμό – αναρωτήθηκε για την παρουσία όσων περιέγραψε ως Ρώσους μισθοφόρους στη Λιβύη λέγοντας: «Δεν ξέρω τι κάνουν οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη για αυτό».

Η τουρκική θέση, δηλαδή η άρνηση της Άγκυρας να απομακρύνει τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους που έχει μεταφέρει στη Λιβύη, έρχεται αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τουρκία και τη Ρωσία να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση. Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η παρουσία τους απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα και σε ολόκληρη την περιοχή.

Αντιθέτως η Γενική Διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), μέσω των εκπροσώπων της στην επιτροπή JMC, ανακοίνωσε – μία ημέρα πριν πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη του Παρισιού – την απέλαση 300 ξένων μισθοφόρων από τις περιοχές ελέγχου της. Αυτό χωρίς να δεσμεύεται από τον όρο μιας ταυτόχρονης και ισορροπημένης εξόδου που συμφωνήθηκε στη Γενεύη.

Πηγή: Libya Review