Κοινή άσκηση ΗΠΑ, ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Ισραήλ με «στόχο» το ΙράνΤα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν πραγματοποιούν τα πρώτα κοινά ναυτικά γυμνάσια με το Ισραήλ, ένα χρόνο μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ αυτών των χωρών του Κόλπου με το εβραϊκό κράτος σε ένα πλαίσιο «απειλής» κατά του Ιράν, δήλωσαν σήμερα στρατιωτικές πηγές.

Τα ναυτικά γυμνάσια, που ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα διαρκέσουν πέντε ημέρες, διεξάγονται στην Ερυθρά Θάλασσα, δίπλα στη στρατηγικής σημασίας Διώρυγα του Σουέζ, της οποίας τις ακτές μοιράζονται κυρίως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη, ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που διενεργεί τα γυμνάσια.

«Είναι συναρπαστικό να βλέπεις τις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται μαζί με περιφερειακούς εταίρους για να ενισχύσουν τις συλλογικές μας δυνατότητες στη θαλάσσια ασφάλεια», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (Navcent), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η θαλάσσια συνεργασία συνδράμει στη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των ελεύθερων εμπορικών ροών, που είναι απαραίτητες για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», πρόσθεσε. Αυτή είναι η πρώτη στρατιωτική θαλάσσια συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν και του Ισραήλ μετά τη σύναψη διπλωματικών δεσμών μεταξύ αυτών των αραβικών χωρών και του εβραϊκού κράτους τον Σεπτέμβριο του 2020.

Πέρυσι το Ισραήλ και τα ΗΑΕ συμμετείχαν σε κοινά αεροπορικά γυμνάσια στην Ελλάδα. Και τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, Ιμπραχίμ Νάσερ Μοχάμεντ αλ Αλάουι, ταξίδεψε στο νότιο Ισραήλ για να παρευρεθεί στη «Μπλε Σημαία», τα μεγαλύτερα γυμνάσια της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

Εκτός από την ενίσχυση της συνεργασίας με νέους περιφερειακούς εταίρους, τα γυμνάσια στην Ερυθρά Θάλασσα στοχεύουν στην προστασία των θαλασσών από την επιρροή του Ιράν, του νούμερο ένα εχθρού του εβραϊκού κράτους, σχολίασε αξιωματούχος των IDF υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στο στόχαστρο το Ιράν;

Αυτά τα γυμνάσια «θα αυξήσουν τη συνεργασία και την ασφάλειά μας στη θάλασσα και όχι μόνο στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς αντιμετωπίζουμε την ιρανική τρομοκρατία που εκδηλώθηκε πριν από λίγους μήνες στο Mercer Street», δήλωσε ο αξιωματούχος, επικαλούμενος την «απειλή» του Ιράν. Την 29η Ιουλίου το MT Mercer Street, δεξαμενόπλοιο το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία που ανήκει σε ισραηλινό δισεκατομμυριούχο, έγινε στόχος επίθεσης με UAV στα ανοικτά του Ομάν, με αποτέλεσμα ένας Βρετανός ιδιωτικός φρουρός κι ένας Ρουμάνος ναυτικός να χάσουν τη ζωή τους.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Ιράν, που διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή, με φόντο σειρά επιθέσεων και δολιοφθορών στα ύδατα της περιφέρειας αυτής.

«Η εμπλοκή του Ιράν (στην περιφέρεια) δεν γίνεται μόνο με αντάρτες που επιχειρούν δι’ αντιπροσώπων (…) αλλά διαδραματίζεται και στη θάλασσα», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, επικαλούμενος τους ιρανικούς ελιγμούς στις αρχές της εβδομάδας στα στενά του Ορμούζ, στρατηγικό σημείο για τη μεταφορά υδρογονανθράκων.

Τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Ισραήλ έχουν ως κοινή ανησυχία το Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι ενορχηστρώνει επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ, που συνδέει τον Κόλπο με την Αραβική Θάλασσα.

«Οι Ισραηλινοί μπορούν να εξαπολύσουν (επίθεση στο Ιράν), αλλά εμείς θα αποφασίσουμε για την έκβασή της», δήλωσε ο Ιρανός στρατηγός Αμιράλι Χατζιζαντέχ, επικεφαλής του κλάδου αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας.