Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν νέες αμερικανικές βάσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία



«Η παρουσία της σημαίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της κατάστασης στον κόσμο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

 Σχολίασε την απόφαση του έκτου στόλου των ΗΠΑ να στείλει τη ναυαρχίδα και πλοίο διοίκησης «Mount Whitney» στη Μαύρη Θάλασσα για κοινές επιχειρήσεις με δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

 «Γενικά, η επίδειξη της σημαίας του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι φυσικά μια μεμονωμένη περίπτωση. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ρητά την ανάγκη τα πολεμικά πλοία τους να εισέλθουν σε αυτήν την περιοχή. Θεωρούν ότι περιορίζουν τη Ρωσία και αποτρέπουν τους κινδύνους από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα για τους Αμερικανούς συμμάχους. Αυτό, φυσικά, δεν προσθέτει σταθερότητα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αμερικανοί προσπαθούν ενεργά να ωθήσουν τις παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, να ακολουθήσουν μια τέτοια μάλλον συγκρουσιακή γραμμή.
 
«Γίνεται λόγος για δημιουργία νέων ναυτικών βάσεων στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ρουμανίας ή της Βουλγαρίας.

Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον της καλής γειτονίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κάθε απειλή και μπορεί να εγγυηθεί αξιόπιστα την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα.

 «Είμαστε έτοιμοι για οποιεσδήποτε απειλές. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του ρωσικού εδάφους και την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά είμαστε πάντα υπέρ της προώθησης έργων συνεργασίας, όχι έργων που βασίζονται στην αντιπαράθεση», είπε σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Mediapool.bg