Τι θα ακολουθήσει για την Ελλάδα αν αποσυρθεί ο Ερντογάν



Ο Ερντογάν προσπαθεί συνεχώς να αποδείξει ότι είναι μια χαρά στη υγεία του, ωστόσο ήδη ακούγονται τα σενάρια για διαδοχή του.

Το βίντεο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σέρνει τα πόδια του στις 29 Οκτωβρίου έφερε τις πρώτες ανησυχίες. Δυσκολία στις κινήσεις του και στο περπάτημα φαίνονται και σε άλλα βίντεο στα οποία ο Ερντογάν κινείται εξαιρετικά αργά και δέχεται τη βοήθεια είτε της συζύγου του είτε των φρουρών του.

Σα να μην έφταναν αυτά, η εικόνα του να αποκοιμιέται στη κάμερα σε 2 περιπτώσεις ενισχύει όσα ακούγονται. Οι φημολογίες γιγαντώθηκαν την Τετάρτη 3/11, όταν στα social media κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πέθανε. Η είδηση βέβαια αποδείχτηκε fake news.

Ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο επικοινωνιακό παιχνίδι που κάνει χρόνια τώρα. Μετά τις φήμες βρέθηκε να «παίζει» μπάσκετ, σε μια προσπάθεια να επιδείξει ότι είναι καλά.

Ωστόσο, κανείς δεν εφησυχάζεται με επικοινωνιακές προπαγάνδες. Όταν οι ίδιοι οι New York Times μάλιστα κάνουν λόγο για πιθανό εγκεφαλικό του 67χρονου Τούρκου Προέδρου, τα πράγματα είναι σοβαρά.

Πως θα επηρεαστούν τα Ελληνοτουρκικά και η Ελλάδα από πιθανή απόσυρσή του
Στην Ελλάδα, το θέμα Ερντογάν παρακολουθείται στενά. Ήδη μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί ακούστηκαν τα πρώτα ονόματα – διάδοχοί του.

Στην εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει» έγινε λόγος για τα γεγονότα γύρω από την υγεία του Ερντογάν και το πως θα επηρεάσουν αυτά την Ελλάδα.

Εκτιμήθηκε ότι η διαδοχή του Ερντογάν (μετά από 20 χρόνια), αν τυχόν αυτή γίνει ομαλά καθώς πρόκειται για ένα αυταρχικό καθεστώς, θα είναι πιο φιλική προς τη δύση.

Ακόμη ειπώθηκε ότι η μετά-Ερντογάν Τουρκία θα είναι απρόβλεπτη. Ταυτόχρονα, ακούστηκε και η άποψη του κύριου Μιχάλη Ιγνατίου ότι η στάση της Τουρκίας προς την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην αλλάξει και ίσως γίνει και χειρότερη.