Επιβάλλεται δεν αναβάλλεται! Γεμίζει Καταδρομείς μας ο Έβρος-Ποια κίνηση των Τούρκων υποδηλώνει πρόθεση για προσπάθεια αιφνιδιασμούΈλληνες Καταδρομείς "σφραγίζουν" τα ελληνοτουρκικά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα και όχι μόνο
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα μετά τα περσινά γεγονότα στον Έβρο, όπου η Τουρκία καθοδηγούσε τους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα μας, είτε από συνοριακά περάσματα, είτε δια μέσου του ποταμού, προέβη σε αναδιοργάνωση των συστημάτων ασφαλείας και μεθόδων της , θωρακίζοντας τα σύνορά της, αφού αρχικά  βέβαια χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Ελληνικού στρατού και της αστυνομίας πρωτίστως, αλλά και των λοιπών αρχών ασφαλείας, απετράπη η είσοδος στους παράνομους μετανάστες 

Το σχέδιο εισόδου των παράνομων μεταναστών από Τουρκία μέσω Βουλγαρίας στην Ελλάδα
Ακολούθησε η κατασκευή φράχτη κατά μήκος των συνόρων μας με την Τουρκία, με έμφαση σε περιοχές όπου ο Έβρος δεν αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών, εγκατάσταση καμερών , ενίσχυση των περιπόλων μας και μια άλλη σειρά μέτρων ασφαλείας.

Ωστόσο  κυκλώματα διακινητών τα οποία δρούν  υπό την ανοχή  και στήριξη της Τουρκίας, διαπιστώθηκε ότι μεταφέρουν τους μετανάστες από την παρέμβρια περιοχή της Τουρκίας στη Βουλγαρία και από εκεί κινούνται παράλληλα με την ελληνική μεθόριο μέχρι την οροσειρά της Ροδόπης.
 
Από εκεί επιχειρούν να μπουν στο ελληνικό έδαφος, παρακάμπτοντας στην ουσία την «πρώτη γραμμή άμυνας» που έχει χτιστεί στα 218 χιλιόμετρα των ελληνοτουρκικών συνόρων! 

Έτσι ωθούν και μεταφέρουν τους μετανάστες στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, τα οποία βρίσκονται απέναντι από το χωριό Δίλοφος, στο τριεθνές. Από εκεί, άλλοτε με τις βουλγαρικές αρχές να κάνουν τα «στραβά μάτια» και άλλοτε όχι, περνούν στη βουλγαρική επικράτεια, όπου τους παραλαμβάνει άλλο παρακλάδι διακινητών.

Αν και βρίσκονται πλέον σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι μετανάστες και οι διακινητές δεν επιθυμούν να διασχίσουν ή να παραμείνουν στη Βουλγαρία. Κινούμενοι νύχτα μέσα από μονοπάτια, οδηγούν τους μετανάστες αρχικά δυτικά και έπειτα νότια, βαδίζοντας παράλληλα με τα ελληνικά σύνορα, μέσα στα δάση.

Φτάνοντας στην οροσειρά της Ροδόπης, η οποία αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Βουλγαρία και Ελλάδα, οι διακινητές ωθούν τους μετανάστες μέσα από κακοτράχαλες πλαγιές να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Τους προηγούμενους μήνες έχουν εντοπιστεί  μετανάστες στην ορεινή περιοχή μεταξύ της Νυμφαίας Ροδόπης και του Μικρού Δέρειου Εβρου.

Πολλοί από αυτούς είναι ξυπόλητοι και ημίγυμνοι και όταν συλλαμβάνονται από τις αρχές, εξιστορούν την πορεία που έκαναν μέχρι να έρθουν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο   για  πολυεθνικά κυκλώματα, τα μέλη των οποίων τους μετέφεραν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας.

Η ενίσχυση των συνόρων μας με Καταδρομείς
Σύμφωνα με πρόσφατες  πληροφορίες  οι οποίες προέρχονται από  ανοιχτές πηγές και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, μετά το τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού που έχει δραστηριοποιηθεί εδώ και μήνες με έδρα το Σουφλί και καλύπτει την περιοχή τους για εντοπισμό και σε άμεση συνεργασία με την αστυνομία συλλήψεις λαθρομεταναστών, θα υπάρξει εγκατάσταση και δεύτερου τμήματος στο Μεγάλο Δέρειο.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί το άδειο Στρατόπεδο “Παρασκευούδη” για την διαμονή, από εκεί και για όλο το 24ωρο θα περιπολούν στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, προκειμένου να μην επιτρέπουν την είσοδο λαθρομεταναστών και τις δραστηριότητες των κυκλωμάτων διακινητών.

Αυτή η  κίνηση έρχεται κατόπιν εντολής  του  Δ’ Σώματος Στρατού,προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των Καταδρομών μας  στο Σουφλί, αφού  αυτοί περιπολούν πέρα από την ορεινή περιοχή και στην παραποτάμια του Έβρου.

Οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Δέρειο, θα καλύπτουν την περιοχή αποκλειστικά, έως τα σύνορα με το νομό Ροδόπης, όπου επίσης εγκαταστάθηκε άλλο τμήμα τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι στην περιοχή από το Σουφλί ναι και βορειότερα να υπάρχουν πλέον τρία τμήματα Καταδρομών, για την επιτήρηση των συνόρων μας με Τουρκία και Βουλγαρία, ένα στο Ορμένιο και δυο στο Σουφλί.

Η τουρκική σχεδίαση και αναδιοργάνωση με Καταδρομείς στον Έβρο
Η παραπάνω κίνηση θωρακίζει ακόμη περισσότερο τον Έβρο, αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αλλά και την άμυνά του, αφού σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, "Σχέδιο κρούσης! Γεμίζει με Τούρκους Καταδρομείς η Ανατολική Θράκη-Προάγγελος κακών εξελίξεων". είχαμε αναφερθεί και αναλύσει λεπτομερειακά την κατακόρυφη επαύξηση της δύναμης των Τούρκων Καταδρομέων στην Α. Θράκη.

Είναι γνωστό  άλλωστε εδώ και καιρό ότι η Τουρκία προχωράει στην αναδιοργάνωση των Ταξιαρχιών της στον Έβρο με την προσθήκη μίας Μοίρας Καταδρομών σε κάθε μία από αυτές. 

 
Ο λόγος είναι ότι διαπιστώθηκε από τις επιχειρήσεις στη Συρία, ότι η δράση των Τούρκων Καταδρομέων  στην αρχική φάση της επίθεσης μαζί με τα τεθωρακισμένα δημιούργησε συνθήκες διάσπασης της αμυντικής τοποθεσίας και διατήρησης της επιθετικής ορμής.

Μόλις πρίν λίγες ημέρες ήρθε και η επαλήθευση των ανωτέρω , αφού η 54η Τουρκική  Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (Μ/ΚΤΑΞ) με ζώνη ενεργείας το προγεφύρωμα (Π/Γ)του Κάραγατς  στον Έβρο έναντι Αδριανούπολης, πραγματοποίησε εκπαίδευση της Μοίρας Καταδρομών της,  σύμφωνα με ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Αμύνης.

Για τους μη γνώστες της περιοχής του Έβρου το Π/Γ του Κάραγατς είναι μία εδαφική περιοχή δυτικά του Έβρου ποταμού το οποίο ανήκει στην Τουρκία, κοντολογίς το ποτάμι δεν αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας και Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή έναντι Αδριανούπολης.

Η περιοχή που επιλέχθηκε για την διεξαγωγή της άσκησης δεν είναι τυχαία, αφού υποδηλώνει την τουρκική πρόθεση για προσπάθεια αιφνιδιασμού με χρήση των Τούρκων καταδρομέων κατά των φιλίων τμημάτων μας στην περιοχή, χωρίς το εμπόδιο του έβρου ποταμού, προκειμένου να ευοδωθεί τουρκική επίθεση στη συνέχεια.

Μία τέτοια επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί με την προσπάθεια διείσδυσης σε μικρά τμήματα των Τούρκων καταδρομέων με τη χρήση αθόρυβων όπλων στην φίλια περιοχή για εκκαθάριση των στοιχείων τοπικής ασφαλείας μας, προβαίνοντας σε αρχική  σημειακή διάρρηξη της αμυντικής μας τοποθεσίας , ενώ στη συνέχεια θα λάβουν μέρος στην τουρκική επίθεση  προσδίδοντας ορμή σε αυτήν ενεργώντας σε Α κλιμάκιο.

Εκτός όμως από την παραπάνω τακτική χρησιμοποίηση της οργανικής μοίρας των Καταδρομών της 54Μ/ΚΤΑΞ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μεταφοράς τους στα πλευρά και νώτα των φιλίων δυνάμεων με  ελικόπτερα Ε/Π για κατάληψη εδαφών τακτικής σημασίας για διευκόλυνση της όλης τουρκικής επιθετικής ενέργειας.

Η δύναμη των Τούρκων Καταδρομέων στην Α. Θράκη
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  η 1η Στρατιά διαθέτει ήδη τις 23η, 41η και 47η Ταξιαρχίες Καταδρομών, οι οποίες φυσικά και θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης ως μέρος του σχεδίου της 1ης Στρατιάς.

Πιθανός τρόπος δράσεως τους θα είναι ένας εκ των δύο που προαναφέραμε, δηλαδή είτε ως μέρος της κατά μέτωπον  τουρκικής επίθεσης σε βάρος της αμυντικής μας τοποθεσίας, ως πολλαπλασιαστής επιθετικής ισχύος των εν Α κλιμακίων μαχόμενων τουρκικών τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών , είτε ώς αεροκίνητη δύναμη η οποία ενεργώντας κατακόρυφη υπερκέραση θα κινηθεί προς κατάληψη στενωπών και διαβάσεων αποκόπτοντας τα εμπρός μαχόμενα φίλια τμήματα από τις εφεδρικές μας Δυνάμεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιωχθεί ο έστω και μικρός χρονικά διαχωρισμός των δυνάμεων μας προκειμένου να καταστραφούν τα εν Α κλιμακώ φίλια τμήματα.

Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νού ότι ο ΑΝΣΚ των Τούρκων είναι η καταστροφή των φιλίων δυνάμεων σε μια εδαφική περιοχή η οποία θα έχει ως επακόλουθο την κατάληψη  των εδαφών μας εκεί στη συνέχεια  και όχι η κατάληψη εδαφών μας χωρίς την πρότερη καταστροφή των φιλίων μας δυνάμεων.

Ως γνωστόν η 1η Τουρκική Στρατιά διαθέτει τρία  Σώματα Στρατού (ΣΣ) , τα οποία είναι:

Το 2ο ΣΣ με τομέα από Σουφλί  και νοτιότερα,  το οποίο διαθέτει 3Μ/ΚΤΑΞ και 1ΤΘΤ (Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία), το 5ο ΣΣ  με τομέα από Σουφλί και βορειότερα ,το οποίο διαθέτει 3Μ/ΚΤΑΞ, 1ΤΘΤ και 1 ΤΑΞΚΔ (Ταξιαρχία Καταδρομών) και εφεδρεία το 3ο ΣΣ το οποίο διαθέτει 1 Μ/ΚΤΑΞ, 1ΤΘΤ και 2 ΤΑΞΚΔ.

Προσμετρώντας μαζί Μ/ΚΤΑΞ και ΤΘΤ διαπιστώνουμε ότι η 1η Στρατιά έχει συνολικά 10 Σχηματισμούς και συνεπώς ισάριθμες Μοίρες Καταδρομών, μία σε κάθε έναν από αυτούς, καθώς και 3 ΤΑΞΚΔ.

Αυτές οι δυνάμεις συνιστούν  συνολική δύναμη 5ΤΑΞΚΔ(+) της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη. Εδώ θα πρέπει να προσμετρήσουμε το Σύνταγμα Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής (Σ-Χ)  στη Βιζύη, οπότε συνολικά οι Ταξιαρχίες  ΚΔ των Τούρκων είναι μια συνολική δύναμη 6ΤΑΚΚΔ(+)

Επίσης  στην Α. Θράκη εδρεύουν το 116 Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως (Σ-Χ στο Τσανάκαλε και το 125 Σύνταγμα εκπαιδεύσεως (Σ-Χ) στην Κωνσταντινούπολη.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η κίνηση ενίσχυσης των συνόρων μας τόσο με την Τουρκία, όσο και με την Βουλγαρία , με Καταδρομείς, είναι στη σωστή κατεύθυνση και επιβεβλημένη

Το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους στη Ροδόπη ελέγχεται δύσκολα, αφού βοηθάει τη διείσδυση μέσω Βουλγαρίας στην Ελλάδα, μέσω μονοπατιών, ατραπών και χαραδρώσεων, όπου από μόνα τους τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης δεν επαρκούν, οπότε απαιτείται η φύλαξη τους από τους πάνοπλους και άριστα εκπαιδευμένους καταδρομείς μας.

Εκτός όμως του μεταναστευτικού, η ραγδαία αύξηση της δύναμης των Τούρκων Καταδρομέων στην Α. Θράκη, την οποία αναλύσαμε και οι επιχειρησιακές αποστολες τους σε βάρος της Ελλάδας, καθιστούν επιτακτική την παρουσία των Καταδρομών μας στον Έβρο.

Νεότερη Παλαιότερη