Τουρκία: «Οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες για όλους»



Η απογοήτευση και η ανησυχία είναι διάχυτη στην τουρκική κοινωνία μετά την οικονομική κρίση που βαθαίνει όλο και περισσότερο και αγγίζει οικονομικά στρώματα που ευημερούσαν μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Όπως λέει στο ethnos.gr Τούρκος ελληνικής καταγωγής που ζει σε προάστιο της Σμύρνης και πλέον είναι συνταξιούχος στην εξίσωση έχουν μπει προβληματισμοί και δεδομένα που μέχρι "χθες" ήταν άγνωστοι. 

"Ο πραγματικός πληθωρισμός είναι πάνω από 30%. Πολλοί πίστευαν πως θα κερδίσουν λίγο χρόνο μέχρι τις εκλογές αλλά οι αλυσιδωτές εξελίξεις που πυροδοτούν οι διαδοχικές υποτιμήσεις κάνουν την κάθε ημέρα να φαίνεται πολύ διαφορετική από την επόμενη ημέρα. Αυτό που αναστατώνει τους πάντες είναι που δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει σήμερα στην Τουρκία", λέει στο ethnos.gr ο Ασλάν Τ. και παραδέχεται πως κάνει άλλες δύο δουλειές για να υποστηρίξει την πενιχρή σύνταξη του.

Υπάρχει σε όλα έντονος διχασμός
Σύμφωνα με τον Ασλάν η οικονομική κρίση φέρνει στην επιφάνεια μία σειρά άλλων προβλημάτων που υποβόσκουν τα τελευταία χρόνια όπως οι αντίρροπες δυνάμεις των κοσμικών και των ισλαμιστών, ενώ για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του λαού προς τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. "Οσοι υποστηρίζουν τον Ερντογάν πιστεύουν πως ο κυβερνήτης της Τουρκίας έχει άσσους στου μανίκι του. Όσοι δεν τον υποστηρίζουν λένε πως θα αναγκαστεί σε παραίτηση πολύ πριν τις εκλογές και σε κάθε περίπτωση θα είναι ο χαμένος των εκλογών όποτε και να γίνουν. Γενικά σε όλα τα πράγματα υπάρχει ένας έντονος διχασμός που δεν ήταν τόσο φανερός το προηγούμενο διάστημα. Φυσικά και μας φοβίζει όλο αυτό. Έχουμε πάρει πολλές υποσχέσεις και βλέπουμε κάθε ημέρα την κατάσταση να γίνεται χειρότερη".

Κάτω και από την Αλβανία το βιοτικό επίπεδο
Οπως λέει ο Ασλάν διάχυτη είναι η συζήτηση και για τις αμοιβές των εργατών που κυμαίνονται λίγο πάνω από τις 2.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή, περίπου 200 δολάρια το μήνα όταν στην Αλβανία είναι πάνω από 240 δολάρια και στην Κίνα στα 340 δολάρια το μήνα. "Όταν υπάρχει πλέον δυσαρέσκεια στους επιχειρηματίες φανταστείτε τι γίνεται στα εργατικά στρώματα. Δεν φτάνουν οι 2.000 λίρες το μήνα για να ζήσει μία οικογένεια. Αυτά τα λεφτά φτάνουν μόνο για ένα άτομο και αυτά χωρίς ενοίκιο και με πολλές στερήσεις. Φανταστείτε τι γίνεται μέσα στις πολυμελείς οικογένειες. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι όποιοι περιορισμοί στην αγορά αγαθών δεν έχουν καμία ουσιαστική σημασία καθώς είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν χρήματα για να πάρουν περισσότερες ποσότητες".

Σύγκρουση Ισλάμ και Δύσης και στη μέση το Κουρδικό

Σε σύγκριση με την Ελλάδα είπε: "Μη συγκρίνεται τα πράγματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Με τα 650 Ευρώ του βασικού μισθού στην Ελλάδα, στην Τουρκία θα ήταν η αμοιβή σου ως καθηγητής, όμως, το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από ότι στην Τουρκία. Τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα και δεν είναι μόνο οικονομικά. Υπάρχει γενικά μία σύγκρουση μεταξύ των κοσμικών που θέλουν και πάλι την Τουρκία με κατεύθυνση προς τη Δύση και η τάση που θέλει την Τουρκία να μπαίνει όλο και πιο βαθιά στα χαρακτηριστικά μιας Ισλαμικής Δημοκρατίας. Υπάρχει σύγκρουση των δύο κόσμων, υπάρχει το Κουρδικό και όλα αυτά εν μέσω κρίσης και πανδημίας. Φυσικά πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Υπάρχουν διώξεις, αποκλεισμοί, απολύσεις, ποινές, απολύσεις και όλοι φοβούνται. Ακόμα και οι περισσότεροι λογαριασμοί στα social media είναι ψευδώνυμα".

Αυξήσεις φωτιά σε καύσιμα και φάρμακα
Σύμφωνα με τον Ασλάν το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα ή και την έλλειψη στην αγορά αλλά και από τα προβλήματα που ήδη παρατηρούνται στην αγορά των φαρμάκων. "Επειδή γνωρίζω καλά την φαρμακευτική αγορά σας λέω πως σύντομα θα φανούν σημαντικές ελλείψεις λόγω της μείωσης της παραγωγής αλλά και μιας σειράς άλλων παραγόντων που έχουν να κάνουν με τις εισαγωγές και το συνάλλαγμα. Το ίδιο και στα καύσιμα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα γίνει δυσκολότερη. Δέκα λίρες για ένα λίτρο βενζίνη είναι ένα εξωπραγματικό νούμερο".

30.000 κρούσματα ημερησίως
 

Σχετικά με την πανδημία ημερησίως καταγράφονται περίπου 30.000 κρούσματα ενώ οι νεκροί ημερησίως είναι λίγο πάνω από τους 200, ωστόσο ο πληθυσμός της χώρας είναι πλέον κοντά στα 85,5 εκατομμύρια.

"Η φούσκα των δανείων θα σκάσει"
Όπως τονίζει ο Ασλάν καθημερινά οι τράπεζες "βομβαρδίζουν" τους πολίτες με μηνύματα και τηλέφωνα για να τους δώσουν δάνεια της τάξεως των 15.000 λιρών, δηλαδή, περίπου 1.400 Ευρώ. "Κάθε μερά χτυπάει το τηλέφωνο μου. Πολλοί λαμβάνουν αυτά τα δάνεια. Το επιτόκιο είναι κοντά στο 20%. Πολλοί το βλέπουν ως μία διέξοδο μετατρέποντας τα όποια έσοδα τους σε ευρώ ή δολάρια και έτσι πιστεύουν πως κερδίζουν. Ουσιαστικά όμως έρχεται μία ή άλλη στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό όπως ξέρετε αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί απ΄αόριστο γιατί οι πολίτες με μαθηματική ακρίβεια δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά και έτσι η φούσκα θα σκάσει. Νομίζω πως κάτι ανάλογο το είχαμε δει και στην Ελλάδα".

"Δεν ασχολούνται με την Ελλάδα"

 
Στην Ελλάδα, οι ειδήσεις που φτάνουν από την Τουρκία παίζουν ψηλά στα δελτία ειδήσεων αλλά στην Τουρκία δεν συμβαίνει το ίδιο, λέει ο Ασλάν Τ.: "Μία φράση που θα πει ο Ερντογάν για την Ελλάδα μπορεί να γίνει πρώτο θέμα στην Ελλάδα, αλλά εδώ οι ειδήσεις για την Ελλάδα πολύ πολύ σπάνια να είναι μέσα στην πρώτη 5αδα ενός δελτίου ειδήσεων. Ο κόσμος καίγεται. Δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Δεν ξέρει εάν αύριο θα βρεθεί στο δρόμο μαζί με τα παιδιά του. Υπάρχει μεγάλη αγωνία και ανησυχία και δεν τον ενδιαφέρει καν τι κάνει η Ελλάδα. Μάλιστα χθες ο ηγέτης της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου απευθυνόμενος προς τον Ερντογάν του είπε πως αναφέρεται συνεχώς με υποτιμητικά λόγια για την Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι 650 Ευρώ όταν στην Τουρκία είναι 200".

Αυτοί που έφαγαν με χρυσά κουτάλια
"Σε σύγκριση με άλλες κρίσεις αυτό που βλέπω είναι πως αυτή τη φορά μέσα στους δυσαρεστημένους είναι εύποροι και ο επιχειρηματικός κόσμος που έφαγε με χρυσά κουτάλια τα προηγούμενα χρόνια, τώρα μιλούν για πρώτη φορά για αλλαγή. Αυτό είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί αυτή την κρίση. Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει αλλαγή και με τις κινήσεις που κάνει είτε από αδυναμία είτε απο σκοπιμότητα επισπεύδει τις εξελίξεις".

Απρόβλεπτες εξελίξεις
Τέλος, στην ερώτηση για το ποια είναι η εκτίμηση του για τις πολιτικές εξελίξεις είπε: "Ο Ερντογάν είναι πολύ εγωιστής για να κάνει πίσω. Ανέβασε την Τουρκία ψηλά και δεν θα αντέξει να την δει να γκρεμίζεται. Θα το τραβήξει μέχρι τέλους αλλά δεν ξέρω εάν θα προλάβει τις εκλογές το 2023 με την ταχύτητα που τρέχουν οι εξελίξεις. Δε μπορώ να σκεφτώ ποιος θα είναι ο άσσος που θα βγάλει από το μανίκι του. Μακάρι να τα καταφέρει για να μην έχουμε άσχημα πράγματα. Αλλη επιλογή είναι να κάνει ηρωική έξοδο. Ολα αυτά δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο που πεινάει. Η ευχή μου είναι μία: Οτι είναι να γίνει να γίνει γρήγορα και κυρίως ομαλά. Σε άλλες περιπτώσεις οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες για όλους".