Ελληνοτουρκικά: Έφτιαξαν το ελληνικό drone «Αρχύτας» οι Τούρκοι – Επίδειξη ισχύος στην Αθήνα

Ελληνοτουρκικά: Έφτιαξαν το ελληνικό drone «Αρχύτας» οι Τούρκοι – Επίδειξη ισχύος στην ΑθήναΗ ενίσχυση της Ελλάδας σε αέρα και θάλασσα φαίνεται πως έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Τουρκία που ψάχνει τρόπους προκειμένου να φανεί στην Αθήνα.

Για αυτό τον λόγο δημιούργησαν ένα drone VTOL κάθετης απογείωσης και προσγείωσης με την ονομασία Cagatay, που αποτελεί απομίμηση του αντίστοιχου ελληνικού «Αρχύτας», σε μια μεγαλύτερη διάσταση.

Μπορεί η Τούρκοι να διατυμπανίζουν πως δεν νιώθουν απειλή από τα Rafale όμως και αυτή του η κίνηση μαρτυρά πως βρίσκονται σε πανικό.

Πιο συγκεκριμένα, η γειτονική χώρα πήρε την ιδέα για την κατασκευή του συγκεκριμένου drone έπειτα από την παρουσίαση του «Αρχύτας» στην άσκηση που έκανε ο Ελληνικός Στρατός «Παρμενιών 2021».

Το νέο drone του Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προσφέρει στους Τούρκους κάθετη απογείωση και οριζόντια πτήση για κάτι που το βοηθάει να επιτύχει το μικρός βάρος του.

Παράλληλα, μπορεί να επικοινωνήσει μέσω δορυφόρων, ενώ η Τουρκία αναμένει πως θα μπορεί να τα έχει στη διάθεση της το 2024.

Ακόμη, διαθέτει ένα θερμικό ελικοφόρο κινητήρα για πρόωση αλλά και τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες για την κάθετη απογείωση, καταφέρνοντας μάλιστα να αποκτήσει μεγίστη ταχύτητα 58 κόμβους  με εμβέλεια 200 χιλιόμετρα ενώ έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στον αέρα για περίπου 6 ώρες.

Ελληνοτουρκικά: Έφτιαξαν το ελληνικό drone «Αρχύτας» οι Τούρκοι - Επίδειξη ισχύος στην Αθήνα

Ο λόγος της δημιουργίας του αφορά, τα καθήκοντα επιτήρησης  ενώ μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως και 5 κιλά.

Όσον αφορά το μέγιστο ύψος που μπορεί να φθάσει, αυτό υπολογίζεται στα 18.000 πόδια και μπορεί να δράσει ως σμήνος ανάλογων αεροσκαφών με συνεργατική επικοινωνία, κάτι που κάνει δηλαδή και το bayraktar.

Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος στην Αθήνα, θεωρώντας πως το να μιμηθεί τις κινήσεις της και να φτιάξει ένα ίδιο drone σαν το ελληνικό «Αρχύτας» μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στα Ελληνοτουρκικά.